Kulturë

Filharmonia me Ansambël Vokal u jep zë perspektivës e cilësisë

Filharmonia me Ansambël Vokal u jep zë perspektivës e cilësisë
Ansambli vokal i Filharmonisë së Kosovës është një grupim prej 16 koristësh. Okteti i dyfishtë në përbërje të 8 grave dhe po aq burrave të mërkurën mbrëma është “testuar” suksesshëm në Shkup (Foto: Arben Llapashtica)

Shkup, 25 shkurt – Pandemia i ka dhënë tjetër format jetës. Ndikimi i koronavirusit ka bërë që organizimet ditore të jenë ndryshe. Sidomos në hapësirat që frekuentohen nga një numër i madh i njerëzve. Kori dhe Orkestra e Filharmonisë së Kosovës numërojnë mbi 100 veta. Në kushte ideale, prej marsit të vitit të kaluar – kur koronavirusi arriti në këto anë – këto formacione të Filharmonisë nuk është dashur të jenë së bashku në skenë, sidomos në hapësira të ngushta, siç është ajo ku punonjësit e këtij institucioni mbajnë provat. E organizimi në grupe më të vogla ka krijuar edhe mundësi të reja. Institucioni mund t’i sfidojë kapacitetet duke riformuar formacione brenda vetes. Ansambli Vokal i Filarmonisë së Kosovës është një grupim prej 16 koristësh. Okteti i dyfishtë në përbërje të 8 grave dhe po aq burrave, të mërkurën mbrëma është “testuar” suksesshëm në Shkup. Në sallën kamertale të Filarmonisë së Shkupit, përballë një publiku prej rreth 100 vetash, nën dirigjim të Hajrullah Sylës, gjashtëmbëdhjetëshja ka shëtitur nëpër një numër veprash e stilesh muzikore. Ka nisur me “Exsulate Deo” të Alessandro Scarlatit dhe “Veni creator Spitritus” të Anthony Bernaduccit. Në të dytën, pjesë e ansamblit është bërë edhe Patris Berisha, duke luajtur në perkusione. Më pas minikorit i është bashkuar Antonio Gashi në violonçel. Shpalosja e repertorit ka nxjerrë në pah potencialin e lojës në formacione më të vogla, ku hapësira për eksperimentim dhe krijim të interpretimeve më bashkëkohore është më e madhe. Një tjetër përparësi është mundësia që anëtarët e Ansamblit të shpalosin potencialin e tyre vokal shkaku i numrit të vogël të koristëve, duke bërë që të dëgjohen mirë zëri dhe loja vokale. Veprat si “Oeia” e Mendi Mengjiqit dhe “Water Night” e Eric Whitacre kanë qenë po ashtu pjesë e “menysë”.

 

Fuqia e artit si kundërpërgjigje ndaj gjendjes si kjo me pandeminë është dëshmuar fort jo vetëm me veprat muzikore, por edhe me qasjen e Filharmonisë së Kosovës që të hapë shtigje të reja. Ndër to është edhe prezantimi i Ansamblit Vokal – i cili përveçqë u përgjigjet organizimeve në rrethana masash për mbrojtje nga koronavirusi – nxjerr në pah potencialin e zërave të këtij institucioni. Testi i parë ka qenë në Shkup me koncertin që e ka çuar publikun nëpër një qasje bashkëkohore jo vetëm nëpërmjet veprave të përzgjedhura

Shkup, 25 shkurt – Pandemia i ka dhënë tjetër format jetës. Ndikimi i koronavirusit ka bërë që organizimet ditore të jenë ndryshe. Sidomos në hapësirat që frekuentohen nga një numër i madh i njerëzve. Kori dhe Orkestra e Filharmonisë së Kosovës numërojnë mbi 100 veta. Në kushte ideale, prej marsit të vitit të kaluar – kur koronavirusi arriti në këto anë – këto formacione të Filharmonisë nuk është dashur të jenë së bashku në skenë, sidomos në hapësira të ngushta, siç është ajo ku punonjësit e këtij institucioni mbajnë provat. E organizimi në grupe më të vogla ka krijuar edhe mundësi të reja. Institucioni mund t’i sfidojë kapacitetet duke riformuar formacione brenda vetes. Ansambli Vokal i Filarmonisë së Kosovës është një grupim prej 16 koristësh. Okteti i dyfishtë në përbërje të 8 grave dhe po aq burrave, të mërkurën mbrëma është “testuar” suksesshëm në Shkup. Në sallën kamertale të Filarmonisë së Shkupit, përballë një publiku prej rreth 100 vetash, nën dirigjim të Hajrullah Sylës, gjashtëmbëdhjetëshja ka shëtitur nëpër një numër veprash e stilesh muzikore. Ka nisur me “Exsulate Deo” të Alessandro Scarlatit dhe “Veni creator Spitritus” të Anthony Bernaduccit. Në të dytën, pjesë e ansamblit është bërë edhe Patris Berisha, duke luajtur në perkusione. Më pas minikorit i është bashkuar Antonio Gashi në violonçel. Shpalosja e repertorit ka nxjerrë në pah potencialin e lojës në formacione më të vogla, ku hapësira për eksperimentim dhe krijim të interpretimeve më bashkëkohore është më e madhe. Një tjetër përparësi është mundësia që anëtarët e Ansamblit të shpalosin potencialin e tyre vokal shkaku i numrit të vogël të koristëve, duke bërë që të dëgjohen mirë zëri dhe loja vokale. Veprat si “Oeia” e Mendi Mengjiqit dhe “Water Night” e Eric Whitacre kanë qenë po ashtu pjesë e “menysë”.

Sasho Tatarchevski është profesor në Fakultetin e Muzikës në Shkup e po ashtu edhe dirigjent koresh. Nuk i kishte rënë më herët që të dëgjonte ndonjë interpretim të Korit të Filharmonisë së Kosovës e as ndonjë grupi të anëtarëve të tij. Pas koncertit të së mërkurës këtë fat e ka përshkruar si fatkeqësi.