Kulturë

Kosova, një vend në ngritje

Kosova, një vend në ngritje
 

Kosova dihet se ka popullsinë më të re në Evropë, vitet ‘80 dhe ‘90, kryesisht të lindur dhe rritur para dhe pas luftës së fundit ballkanike. Jo të gjithë e dinë, megjithatë, se Kosova është një nga katër vendet në botë që ka himnin kombëtar vetëm me muzikë, pa asnjë fjalë dhe se vizat për të udhëtuar në Evropë nuk janë liberalizuar ende. Kosova njihet si shtet nga vetëm 93 vende anëtare të Kombeve të Bashkuara dhe 22 vende të Bashkimit Evropian. Nëse krejt kësaj ia shtojmë faktin se nga Piana dei Merli, ku serbët pësuan turpin e pushtimit osman, lindi miti themelues i propagandës nacionaliste të Slobodan Milosheviqit dhe gjeti frymëzim, mbase ne i kuptojmë arsyet për të cilat pajtimi dhe rindërtimi janë ende sfidat e këtij vendi.

Tani ëndrrat e stabilitetit dhe paqes komplikohen nga doza të vaksinës anti-COVID që Qeveria serbe po u shpërndan pakicave serbe në Kosovë pa paralajmëruar autoritetet lokale, por mbi të gjitha pa respektuar vendimet e Gjykatës së Hagës që procedoi për herë të parë autorët e krimeve të luftës të kryera kundër shqiptarëve etnikë dhe më pas ato të kryera nga udhëheqësit shqiptarë etnikë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (Hashim Thaçi, Agim Çeku, Ramush Haradinaj, Fatmir Limaj), të cilët luftuan për ta sjellë vendin drejt pavarësisë kombëtare.