Kulturë

Gjysmë milioni euro më pak për kulturën e pavarur

Gjysmë milioni euro më pak për kulturën e pavarur
Në kohën kur artistët e skena e pavarur kanë pritur më shumë përkrahje edhe për shkak të goditjes nga pandemia, buxheti i sivjetmë është për gjysmë milioni më pak, sesa ai që ishte në dispozicion vitin e kaluar 
 

Sipas Ligjit mbi ndarjet buxhetore për vitin 2021 në kodin “Përkrahja për kulturën”, janë paraparë 1 milion e 954 mijë euro. Prej tyre 700 mijë janë të dedikuara për bienalen evropiane të artit bashkëkohor “Manifesta 14” që vitin e ardhshëm do të mbahet në Prishtinë. Në “subvencionet dhe transferet” që do t’i bëjë Ministria e Kulturës nga buxheti i kulturës së pavarur hyjnë edhe çmimet vjetore që i ndan ky institucion. Ato llogaritet të marrin nja 70 mijë euro. Kur llogariten krejt këto, për përkrahjen e projekteve kulturore e artistike mbesin 1 milion e 24 mijë euro

Prishtinë, 7 dhjetor – Skena e pavarur kulturore sivjet do të ketë përkrahje më të vogël nga shteti. Thirrja e përvitshme e Ministrisë së Kulturës për të përkrahur projekte kulturore e artistike do të bëhet duke llogaritur në shifra të tjera. Ministria e Kulturës ka fiks 500 mijë euro më pak në kuletë për këtë thirrje që planifikohet të hapet gjatë këtij muaji.

Por, situata do të jetë edhe më e rëndë pasi burimet financiare për këtë sektor janë shkurtuar edhe sa i përket përkrahjes ndërkombëtare për artin në Kosovë. Në dhjetor është bërë e ditur se Bashkimi Evropian nuk do ta përkrahë më programin “Kultura për ndryshim” nëpërmjet të cilit financonte ngjarje kulturore. Gjatë vitit 2019 dhe 2020 nëpërmjet “Kulturës për ndryshim” ishin dhënë gjysmë milioni euro. Krejt kjo konsiderohet si regres sa i përket përkrahjes së artit dhe kulturës së pavarur në vend.