Kulturë

Arkeologët ofrojnë modelin tredimensional të artit shkëmbor në malin Tepsei

Arkeologët ofrojnë modelin tredimensional të artit shkëmbor në malin Tepsei
Arti shkëmbor në lokalitetin Tepsei, që gjendet në rrethin e Krasnoturanskyt, në brendësinë e thellë të Siberisë, varion prej kohës së gurit deri në kohërat etnografike
 

Arkeologët nga Universiteti Shtetëror i Kemerovos po gërmojnë vendin Tepsei të bazenit Minusinsk, që gjendet në rrethin e Krasnoturanskyt në brendësinë e thellë të Siberisë. Synimi i kërkimit të tyre është për të përshkruar kulturën dhe historinë e kësaj treve, që përmbledh 27 kilometra katrorë.

Ky truall përfshin malin Tepsei (630 metra i lartë), si dhe luginën lumore. Në këtë vend tashmë janë hasur një numër artefaktesh arkeologjike, varreza, si dhe fshatra të vjetra të kulturës Yeinisey. Arti shkëmbor aty varion prej kohës së gurit deri në kohërat etnografike dhe përfaqësohet nga petroglife të shumta në shkëmbinj, pllaka horizontale të gurta, si dhe gropa të ndryshme.