Kulturë

Fondacioni “Çavdarbasha” përsërit kërkesën që t’u kthehet “Pritja”

Fondacioni “Çavdarbasha” përsërit kërkesën që t’u kthehet “Pritja”
Sebahate Çavdarbasha: “I gëzohem lajmit tani që dëgjova se Ministria e Kulturës do t’i tërheqë. Mendoj që të gjithë ata e dinë – duke filluar prej njerëzve që merren me trashëgiminë kulturore aty, e deri te Ministrja – që vepra të cilën unë e kërkoj është e Agimit. Kështu që nëse ata mendojnë t’i vendosin ose në Muzeun e Kosovës ose në Galeri Kombëtare, edhe kjo vepër e ka muzeun e vet, e ka shtëpinë e vet aty ku është punuar dhe aty mendoj që duhet të qëndrojë përgjithmonë”
 

Sebahate Çavdarbasha, udhëheqëse e fondacionit me emrin e skulptorit të njohur Agim Çavdarbasha (1944-1999), thotë se i është gëzuar lajmit për vendimin e Qeverisë për shpronësimin e 121 veprave që ishin vendosur ndër vite në hotelin “Grand”. Por, ka përsëritur kërkesën që skulptura “Pritja” e Çavdarbashës, t’i kthehet fondacionit e familjes dhe t’u bashkohet veprave të tjera në shtëpinë-muze të artistit me nam në Çagllavicë

Prishtinë, 25 dhjetor – Menjëherë pasi Qeveria ka vendosur për shpronësimin e 121 veprave të artit i kanë takuar fondusit të hotelit “Grand”, familja e skulptorit, Agim Çavdarbasha ka rikthyer kërkesën që “Pritja” t’i takojë familjes. Këtë kërkesë e ka përsëritur Sebahate Çavdarbasha, bashkëshortja e skulptorit të ndjerë, udhëheqëse e fondacionit “Çavdarbasha”.

Janë dashur gjashtë vjet që procesi që kishte nisur midis Ministrisë së Kulturës dhe Agjencisë Kosovare të Privatizimit të zyrtarizohet me një vendim të Qeverisë së Kosovës. Janë veprat e artistëve më me nam të Kosovës dhe jo vetëm. Të enjten mbrëma Qeveria e Kosovës ka vendosur që të aprovohet kërkesa e Ministrisë së Kulturës për shpronësimin e këtyre veprave.