Kulturë

Që “Magmus” të jetojë për krijime bashkëkohore në Kosovë e botë

Që “Magmus” të jetojë për krijime bashkëkohore në Kosovë e botë

Në leximin e parë të rreth 25 partiturave të redaktuara – të botuara nga shtëpia e re botuese “Magmus” me titullin “Antologjia e kompozitorëve kosovarë: kompozitorët e rinj 2000-2020”, përgatitur nga Librun Jupolli – menjëherë jam prekur nga një tipar i përbashkët, një prani, një vullnet, një kuriozitet, një frymë që gjithmonë ka qenë prezente, të zbulohet momenti për të hapur perspektiva.

Si profesor i kompozimit në Paris, në Francë, kjo gjendje shpirtërore më prek veçanërisht. Është thellësisht thelbësore për çdo akt krijimi, të zhbëhet vazhdimisht në mënyrë që të rindërtojë, si një akt intim, që të kihet për qëllim një akt i përhershëm, një etje e brendshme për të mësuar, për ta pasuruar veten përtej kulturave dhe kohërave, shkruan KOHA.