Kulturë

Gjilani synon themelimin e Muzeut Etnografik

Gjilani synon themelimin e Muzeut Etnografik

Komuna e Gjilanit, pos Muzeut të Qytetit, është duke zhvilluar procedurat për themelimin e muzeut të dytë, e që është Muzeu Etnografik. Komiteti për Politikë dhe Financa (KPF) në Gjilan në takimin që ka mbajtur të premten, i ka dhënë dritën e gjelbër iniciativës për themelimin e këtij institucioni muzeor, e që do të shqyrtohet në Kuvendin Komunal të Gjilanit dhe është në dorën e Kuvendit nëse do ta themelojë këtë muze. Qëllimi i themelimit të këtij muzeut është mbrojtja dhe prezantimi i identitetit lokal dhe kulturës së Gjilanit.

Muzeu do të zërë vend në Sarajin e Mustafë Pashës, një objekti i mbrojtur si monument i trashëgimisë kulturore që sipas disa shënimeve, është ndërtuar në vitin 1887. Gjendet në qendër të qytetit, e aty kanë vijuar procesin mësimor nxënësit e shkollës së muzikës.