Kulturë

Kompozitori i tejkohshëm

Kompozitori i tejkohshëm

Ennio Morricone ishte më shumë se një nga kompozitorët më të mëdhenj në botë të kolonave zanore – ai ishte një prej kompozitorëve më të mëdhenj në botë, pikë. Për mua, vepra e tij qëndron me Bachun, Mozartin, Debussyn, Ellingtonin dhe Stravinskyn në përkapjen e asaj përzierjeje të rrallë të zemrës dhe mendjes. A guxojmë t’i krahasojmë pesë notat nga e famshmja “thirrje e kojotës” në “The Good, the Bad and the Ugly” me katër notat e hapjes në “Simfoninë e Pestë të Beethovenit?” Muzika e Morricones është po aq e tejkohshme.

Morricone, që vdiq të hënën në moshën 91-vjeçare, ka qenë ndikim e frymëzim qëkur e njoha veprën e tij si tinejxher në vitin 1967. “The Ectasy of Gold” nga “The Good, the Bad and the Ugly” më goditi me po të njëjtën fuqi sa kryeveprat moderniste, si “The Rite of Spring”, “Ive’s Fourth Symphony” dhe “Arcana” e Varèseit; ajo ka diçka prej invencionit të tyre kompleks ritmik, botës unike të zërit dhe ëmbëlsisë së romantikës së harlisur, transmeton KOHA.