Kulturë

Intervenimi i NATO-s në Kosovë dhe e drejta ndërkombëtare

Intervenimi i NATO-s në Kosovë dhe e drejta ndërkombëtare

Pavarësisht angazhimeve të shumta diplomatike që nga viti 1989 për parandalimin e shpërthimit të luftës në Kosovë, përfundimisht më 24 mars 1999 u detyrua të përdorte forcën ushtarake kundër caqeve ushtarake serbe në Serbi, Vojvodinë, Mal të Zi dhe në Kosovë.

Duke provuar të arrihej një zgjidhje politike, komuniteti ndërkombëtar kishte bërë një sërë gabimesh dhe lëshimesh, pa të cilat shanset për zgjidhje politike në kohë dhe sukseset e ndërmjetësimit do të ishin më të mëdha. Refuzimi i Beogradit për zgjidhje Këtu vlen të përmenden ndër më kryesoret. Në radhë të parë ishte mbështetja e pamjaftueshme ndërkombëtare e strategjisë pacifiste të shqiptarëve të Kosovës, nën drejtimin e Rugovës gjatë viteve ‘90 të shekullit XX.