Kulturë

Gushgulçuesit në universitet, dëmet në shoqëri

Gushgulçuesit në universitet, dëmet në shoqëri

Universiteti është një prej institucioneve kryesore të ushtrimit të fjalës së lirë, mendimit të lirë, mendimit kritik e ballafaqimit të argumenteve. Universiteti është log i diskutimit të ideve. Kjo është vetia kryesore e universitetit. Por, së fundi, universiteti është marrë peng nga e majta radikale. Çfarë e shquan këtë të majtë radikale në universitetin e sotëm?

Falangat e trajnuara nga profesorët e së majtës radikale dëshirojnë ta pastrojnë universitetin nga “tradita prapanike” dhe ta krijojnë një “universitet të ri”, i cili shërben për afirmimin e ideologjisë së transformimit rrënjësor të shoqërisë. Sipas tyre, ky transformim duhet të bëhet kundër traditës akademike, në të cilën “kanë zënë vend fashizmi, patriarkalizmi, seksizmi, racizmi ” e me radhë. Kjo traditë duhet të “korrigjohet” dhe amëz e shabllonit korrigjues duhet të jetë “relativizmi moral, teorik e politik”, ku rrafshohet gjithë skena dhe askush nuk “dominon”. Studentët duhet të mësojnë vetëm “si të kritikojnë, si të reagojnë, si të korrigjojnë” çdo mbetje prapanike. Vetë studentët duhet të trajnohen të bëhen vetë “kirurgë të shërimit të universitetit”, duke kritikuar, duke denoncuar shkeljet e “korrektësisë politike” të instaluar në universitet, duke krijuar rregullore për çdo gjë që potencialisht mund të ndodh në sjelljen e përditshme në universitet.