Universi në realitetin virtual, sfida e të rinjve në “Anibar” Foto: Elmedina Arapi

Universi në realitetin virtual, sfida e të rinjve në “Anibar”

Alberina Haxhijaj 17 July 2019 12:01

Pejë, 17 korrik – Edicioni i dhjetë i “Anibarit” ka bërë bashkë disa të rinj për të mësuar më shumë për teknikën VR (Realiteti virtual) të animacionit. Nën mbikëqyrjen e ligjërueses Mari Jaye Blanchard, këta të rinj janë duke mësuar një teknikë, e cila së fundi ka filluar që të zhvillohet edhe në botë. Të rinjtë shqiptarë që janë pjesë e kësaj punëtorie janë në hap me të ardhmen sa u përket realitetit virtual dhe animacionit.

Ari Zharku, 21 vjeçar, i cili studion pikturë në Universitetin e Prishtinës, ka krijuar një lidhje edhe me animacionin. Ai së fundi ka qenë pjesë e studentëve të cilët kanë ndjekur ligjëratat në Akademinë e Animacionit në Prishtinë, e cila ka filluar në shkurt e ka përfunduar në korrik të këtij viti. Tani ka ardhur në Pejë, për të ndjekur edicionin e 10-të të “Anibarit”, por edhe për t’u bërë pjesë e punëtorisë.

“Përveç faktit që jemi duke mësuar teknologjinë VR, jemi duke mësuar edhe animacionin, ilustrimin dhe krijimin e veprave artistike përmes këtij mediumi. Një hap drejt së ardhmes. Është shumë interesante të jesh në mes të së shkuarës dhe të së ardhmes, dhe të shohësh metamorfozën e teknologjisë”, ka thënë ai.

Në anën tjetër, Kaltrina Berisha kontaktin e saj të parë me animacionin e ka pasur në vitin 2015 kur ishte bërë edhe vullnetare e “Anibarit”. Pas kësaj ajo ka vazhduar që të jetë pjesë e punëtorive të cilat kanë qenë të përshtatshme për moshën e saj. “Kam pasur dëshirë që të marr këtë zanat”, ka thënë Berisha. Ajo ende vazhdon që të ndjekë ligjëratat dhe punëtoritë e ndryshme të cilat realizohen nga “Anibari”, duke mësuar më shumë për gjërat të cilat ajo nuk i ka pika të forta në këtë fushë.

Trajnerja Mari Jaye Blanchar është e njohur për realizimin e filmave të shkurtër të animuar, të cilët janë shfaqur në festivale të ndryshme në Annecy, Melbourne dhe Berlin.

(Gjerësisht, sot në "Kohën Ditore")

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme