Kulturë

“Donbass”, gënjeshtrat e vërteta për luftën ukrainase

“Donbass”, gënjeshtrat e vërteta për luftën ukrainase

“Donbass”, për dallim prej shumicës së punimeve të mëhershme të regjisorit ukrainas, Sergey Loznitsa, është film artistik e jo dokumentar. Por shumica e skenave në filmin që trajton shpërthimin e luftimeve në rajonin lindor të Ukrainës më 2014, duken befasisht reale.

Si një korrespondent i dikurshëm i “Guardianit” nga Moska, kam kaluar muaj të tërë në Donbass në kohën e konfrontimeve të para të ashpra që shpënë drejt luftimeve të serta të një konflikti me shumë gjak dhe vëllavrasje me kauza lokale, por të ushqyera me paratë, armët dhe trupat ruse, shkruan sot Koha Ditore.