Kulturë

“At Eternity’s Gate” për “gjeniun e çmendur”

 

Nuk ka qenë asnjë piktor më i sigurt për vizionin e tij artistik, në të njëjtën kohë emocional, me probleme psikologjike dhe i izoluar, si Vincent van Goghu. Performanca e jashtëzakonshme e Williem Dafoe sjell secilën pjesë të kompleksitetit të artistit në filmin “At Eternity’s Gate” të Julian Schnabel. Me pamje mahnitëse dhe balancë të poezisë e të dramës, Schnabel na çon në jetën gjeniale dhe të mundimshme të Van Goghut, raporton Koha Ditore.

Me dekada të tëra, filmbërësit janë fascinuar nga Van Goghu, natyrisht prej “Lust for Life” (1956) me Kirk Douglas, deri te animacioni i bukur i vitit të kaluar “Loving Vincent”. Schnabel, i vlerësuar si piktor dhe regjisor i filmave, përfshirë këtu “The Diving Bell” dhe “Butetrfly”, sjell një qasje impresioniste, duke trilluar lirshëm skena të degëzuara me historinë kur i është përshtatur.