EXPRESS

Arkitektja që e rikthen grimin e nuses tradicionale

 

Pikturimi i nuseve është traditë e trashëguar deri në ditët e sotme në fshatin Lubinjë e Poshtme të Rajonit të Zhupës. Mirëpo kjo traditë është në pak të zhdukjes pasi jo shumë gra sot e praktikojnë atë. Por arkitektes së re Fjolla Gashi i ka mjaftuar personazhi i Victorias në filmin e njohur “Corpse Bride” për t’ia kthyer vëmendjen tek tradita e lashtë. Fjolla Gashi e cila jeton në Prishtinë deri më sot akoma nuk e ka pasur mundësinë të takoj ndonjë grua që e bën këtë lloj grimi a nuse të pikturuar. Por talentine e saj prej arkitekteje e ka parë si lehtë të zbatueshëm në karakteristikat e pamjes që merr nusja tradicionale e Zhupës në ditën e martesës. Por insprimi nga filmi me regji të Tim Burton dhe Mike Johnson ka bërë që artistja e të pikturuarit në fytyrë në këtë lloj të grimit të bashkoj tradicionalen me modernene. bashkuar tradicionalen me modernen në rikthimin e këtij grimi.

“Gjithmonë jam tërhequr prej mënyrës tradicionale dhe mënyrës si i kanë grimosur nuset tona. Për herë të parë e kam bërë në kohën e "Halloëeenit" dhe ka qenë kombinim i tradicionales dhe modernes. Atë e kam arritur duke gërshetuar disa detaje të nuseve moderne dhe nga filmi "Corpse Bride". ka shpjeguar Gashi.