Botë

Ukrainasit “nazistë” të Kanadasë

Fotografi e Heinrich Himmler duke u takuar me ushtarët e Divizionit të 14-të Waffen Grenadier i SS
 

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, miliona ukrainas shërbyen në Ushtrinë e Kuqe Sovjetike, por mijëra të tjerë luftuan në anën gjermane nën Divizionin Galicia. Ata që luftuan me Gjermaninë besonin se kjo do t'u jepte atyre një shtet të pavarur të lirë nga sundimi sovjetik

Kur parlamenti i Kanadasë e lavdëroi veteranin ukrainas të luftës, i cili kishte luftuar me Gjermaninë naziste, qendra e vëmendjes u rikthye në një pjesë të diskutueshme të historisë së Ukrainës dhe përkujtimin e saj në Kanada.

Yaroslav Hunka, veterani ukrainas që u duartrokit në parlament këtë javë, ka shërbyer në njësinë naziste të quajtur Divizioni i 14-të Waffen Grenadier i SS - i njohur gjithashtu si Divizioni Galicia - që u formua në vitin 1943.