Botë

Kërcënimi i Iranit me bombat bërthamore

Drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Bërthamore, Rafael Mariano Grossi, ka thënë se Irani ka mjaftueshëm uranium të pasuruar për të prodhuar disa bomba bërthamore
 

Diplomatët iranianë për vite me radhë i kanë vënë në dukje predikimet e liderit suprem Ayatollah Ali Khamenei si fetva detyruese ose dekret fetar, se Irani nuk do të prodhonte bombë atomike. Megjithatë, zyrtarët iranianë në muajt e fundit kanë filluar të flasin hapur për perspektivën e prodhimit të armëve bërthamore.

Irani ka mjaft shumë uranium të pastër për të prodhuar “disa” armë bërthamore nëse dëshiron, ka paralajmëruar zyrtari i lartë për armët bërthamore në Kombet e Bashkuara. Mirëpo përpjekjet diplomatike që synojnë sërish kufizimin e programit bërthamor të Iranit duken më të pamundura se kurrë më parë, pasi Teherani po armatos Rusinë në luftën kundër Ukrainës teksa trazirat po tronditin Republikën Islamike.

Paralajmërimi nga Rafael Mariano Grossi i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, në përgjigje të pyetjeve të ligjvënësve evropianë këtë javë, tregon se sa të larta janë bërë aksionet mbi programin bërthamor të Iranit. Edhe në kulmin e tensioneve të mëparshme midis Perëndimit dhe Iranit nën presidentin e linjës së ashpër Mahmoud Ahmadinejad përpara marrëveshjes bërthamore të vitit 2015, Irani kurrë nuk ka qenë më i pasur me uranium sa tani.