Botë

Turqve iu rëndohet jeta ekonomike, inflacioni gati 80 për qind

 

Inflacioni në Turqi arriti një normë vjetore prej 79.6 për qind në korrik, niveli më i lartë në 24 vjetët e fundit, treguan të mërkurën të dhënat nga Enti i Statistikave Turke, për shkak të dobësisë së vazhdueshme të lirës dhe kostove të larta globale të energjisë dhe lëndëve të para, shkruan Reuters.

Inflacioni në Turqi filloi të rritet vjeshtën e kaluar, kur lira ra ndjeshëm pasi Banka Qendrore uli gradualisht normën bazë të interesit me 500 pikë bazë në 14 për qind në një cikël lehtësimi monetar të kërkuar nga presidenti Recep Tayyip Erdogan.