Botë

246 vjet pavarësi të SHBA-së

Foto: Associated Press/AP
 

Më 4 korrik, Shtetet e Bashkuara të Amerikës shënuan 246 vjet që kur shpallën pavarësinë. 246 vjet më parë, në vitin 1776, u nënshkrua Dokumenti i Pavarësisë, duke vendosur që 13 kolonitë nga Amerika e Veriut të pavarësoheshin nga Mbretëria e Bashkuar.

Dokumenti më i rëndësishëm amerikan, Kushtetuta, u nënshkrua në vitin 1787, duke e ndarë pushtimin në ekzekutiv, legjislativ dhe juridik, apo presidenti, Kongresi dhe Gjykata