Botë

Hungarezët dhe polakët kërcënojnë me largim nga BE-ja

17 vjet pasi Hungaria dhe Polonia u pranuan në Bashkimin Evropian, disa populistë të qeverive të krahut të djathtë në dy shtetet po e krahasojnë bllokun evropian me ish-shtypësit e tyre sovjetikë dhe po flirtojnë me perspektivën e daljes nga Bashkimi Evropian

Kryeministri Victor Orban i Hungarisë ka këmbëngulur vazhdimisht se “ka jetë jashtë Bashkimit Evropian”. Muajin e kaluar, në një editorial “Magyar Nemzet” - gazeta kryesore e lidhur me partinë Fidesz të Orbanit – shkroi se “është koha të flasim për Huxit” - version hungarez i Brexit-it, largimi i Britanisë nga BE-ja gjatë vitit të kaluar

 

Kryeministri Victor Orban i Hungarisë ka këmbëngulur vazhdimisht se “ka jetë jashtë Bashkimit Evropian”. Muajin e kaluar, në një editorial “Magyar Nemzet” - gazeta kryesore e lidhur me partinë Fidesz të Orbanit – shkroi se “është koha të flasim për Huxit” - version hungarez i Brexit-it, largimi i Britanisë nga BE-ja gjatë vitit të kaluar

Kur Hungaria dhe Polonia siguruan nga një vend në Bashkimin Evropian gjatë vitit 2004, pas dekadave të dominimit komunist, qytetarët e tyre ishin të etur për standardet demokratike perëndimore dhe prosperitetin.

Megjithatë, 17 vjet më vonë, teksa BE-ja po shton përpjekjet për të frenuar prapambetjen demokratike në të dy shtetet, disa populistë të qeverive të krahut të djathtë në Hungari dhe Poloni po e krahasojnë bllokun evropian me ish-shtypësit e tyre sovjetikë dhe po flirtojnë me perspektivën e daljes nga Bashkimi Evropian