Botë

Shpëtimi i përkthyesve afganë

Anëtarët e familjes kanë shoqëruar interpretuesit, përkthyesit dhe shumë bashkëpunëtorë. Në fluturimin e parë të evakuimit ishin 221 afganë që siguruan kalimin në SHBA përmes programit të veçantë të vizave. Në mesin e tyre ishin 57 fëmijë dhe 15 foshnje

Fluturimi i së premtes ishte “një arritje e rëndësishme ndërsa ne vazhdojmë ta përmbushim premtimin tonë për mijëra shtetas afganë që shërbyen krah për krah me trupat dhe diplomatët amerikanë gjatë 20 vjetëve të fundit në Afganistan”, ka thënë Bideni. Presidenti amerikan dëshironte t’i nderonte veteranët ushtarakë, diplomatët dhe zyrtarët e tjerë të SHBA-së që bënin thirrje për largimin e bashkëpunëtorëve afganë nga Afganistani

 

Fluturimi i së premtes ishte “një arritje e rëndësishme ndërsa ne vazhdojmë ta përmbushim premtimin tonë për mijëra shtetas afganë që shërbyen krah për krah me trupat dhe diplomatët amerikanë gjatë 20 vjetëve të fundit në Afganistan”, ka thënë Bideni. Presidenti amerikan dëshironte t’i nderonte veteranët ushtarakë, diplomatët dhe zyrtarët e tjerë të SHBA-së që bënin thirrje për largimin e bashkëpunëtorëve afganë nga Afganistani

Fluturimi i parë për shpëtimin e afganëve që punuan së bashku me amerikanët në Afganistan solli në Shtetet e Bashkuara më shumë se 200 afganë, përfshirë shumë fëmijë dhe foshnja në krahë. Ata do të nisin një jetë të re me ëndrrën amerikane. Presidenti Joe Biden ka deklaruar se ishte krenar që i mirëpriti afganët në shtëpinë e tyre të re.

Nisja e fluturimeve të evakuimit, duke shpëtuar ish-përkthyes dhe bashkëpunëtorë të tjerë që janë të frikësuar nga hakmarrja e talebanëve, nxjerr në pah pasigurinë amerikane në lidhje me mënyrën se si qeveria dhe ushtria e Afganistanit do të funksionojnë pas largimit të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës nga shteti afgan.