Botë

Rikthimi i Perëndimit

Konferenca e përvitshme e Sigurisë e Munihut është takim i zyrtarëve të huaj dhe të mbrojtjes të Perëndimit që mbahet në qytetin me të njëjtin emër në jug të Gjermanisë, por lidershipi i saj e ka selinë në Berlin. Kësisoj e nis shkrimin me simbolikë revista “New Statesman” për gjendjen aktuale dhe mundësinë e kthimit të fuqisë së Perëndimit në skenën politike ndërkombëtare. Artikulli vazhdon me të dhënat e tjetra mbi vendndodhjen e zyrës së Konferencës në një rrugë që ndodhet afër pjesës ku dikur zgjatej Muri i Berlinit. Aty berlinezët lindorë kishin vërshuar kufirin me të marrë vesh lajmin në natën e 9 nëntorit të 1989-s se do të hapeshin postblloqet. Dhe më shumë se tri dekada më vonë, nga vendi ku dikur ishte ngjallur shpresa e dominimit të Perëndimit, u publikua raporti i përvitshëm i Konferencës së Sigurisë së Munihut, ku, sikurse vlerëson Jeremy Cliffe, redaktor i lajmeve ndërkombëtare në revistën e njohur, shkruhet për epokën e re me mungesë të ndikimit të theksuar të Perëndimit.

 

Në kohën kur Kina po e vazhdon ngritjen, demokracitë perëndimore po mundohen fort që të rivënë themelet e një baraspeshe të re fuqie në epokën e trazimit. Por, a mund të rikrijojnë një aleancë botërore shtatë shtetet më të zhvilluara të botës?

Konferenca e përvitshme e Sigurisë e Munihut është takim i zyrtarëve të huaj dhe të mbrojtjes të Perëndimit që mbahet në qytetin me të njëjtin emër në jug të Gjermanisë, por lidershipi i saj e ka selinë në Berlin. Kësisoj e nis shkrimin me simbolikë revista “New Statesman” për gjendjen aktuale dhe mundësinë e kthimit të fuqisë së Perëndimit në skenën politike ndërkombëtare. Artikulli vazhdon me të dhënat e tjetra mbi vendndodhjen e zyrës së Konferencës në një rrugë që ndodhet afër pjesës ku dikur zgjatej Muri i Berlinit. Aty berlinezët lindorë kishin vërshuar kufirin me të marrë vesh lajmin në natën e 9 nëntorit të 1989-s se do të hapeshin postblloqet. Dhe më shumë se tri dekada më vonë, nga vendi ku dikur ishte ngjallur shpresa e dominimit të Perëndimit, u publikua raporti i përvitshëm i Konferencës së Sigurisë së Munihut, ku, sikurse vlerëson Jeremy Cliffe, redaktor i lajmeve ndërkombëtare në revistën e njohur, shkruhet për epokën e re me mungesë të ndikimit të theksuar të Perëndimit.

Droja e Perëndimit