Botë

Gaza, kriza që e testoi fort agjendën e demokracisë së Bidenit

“Në kohën kur administrata e Bidenit mundohej që ta fuste nën kontroll të plotë pandeminë, ta rimëkëmbë shëndetin e ekonomisë dhe të angazhohet në garën strategjike me Kinën, e ka bërë të qartë se çështja izraelito-palestinez nuk do të jetë prioritet në 100 ditët e para”, shkruan Elise Labott, profesoreshë në Shkollën e Shërbimit Ndërkombëtar të Universitetit Amerikan dhe kolumniste në revistën “Foreign Policy”

 

“Në kohën kur administrata e Bidenit mundohej që ta fuste nën kontroll të plotë pandeminë, ta rimëkëmbë shëndetin e ekonomisë dhe të angazhohet në garën strategjike me Kinën, e ka bërë të qartë se çështja izraelito-palestinez nuk do të jetë prioritet në 100 ditët e para”, shkruan Elise Labott, profesoreshë në Shkollën e Shërbimit Ndërkombëtar të Universitetit Amerikan dhe kolumniste në revistën “Foreign Policy”

“Po i shohim shenjat e fundit të asaj çfarë është njohur si konflikti arabo-izraelit”, shkroi dhëndri i ish-presidentit Donald Trump, Jared Kushner, para dy muajsh në “Wall Street Journal”. Kushneri ka thënë se Marrëveshjet Abraham, seri ujdish paqësore, ku edhe ai ndihmoi në negociatat ndërmjet Izraelit dhe disa shteteve arabe, “e ekspozoi konfliktin si asgjë më shumë se një përplasje patundshmërie ndërmjet izraelitëve dhe palestinezëve”, i referohet Elise Labott, profesoreshë në Shkollën e Shërbimit Ndërkombëtar të Universitetit Amerikan dhe kolumniste në revistën “Foreign Policy”.

Ajo vlerëson se e parakohshme ishte shpallja e fitores nga ana e njërit prej njerëzve më të besueshëm të ish-liderit republikan. Prej 10 majit, më shumë se 230 persona janë vrarë në konfliktin e fundit ndërmjet Izraelit dhe Palestinës, me shkrepje të raketave nga “Hamasi” në drejtim të territorit izraelit dhe me kundërpërgjigje të vendosur izraelite me bombardime ajrore në Rripin e Gazës. Laboot thotë se pavarësisht arritjes së armëpushimit ndërmjet palëve, nuk pritet që të ketë ndonjë ndryshim të madh në rrjedhat politike në Lindjen e Mesme të trazuar.