Botë

“Al-Aqsa”, pikë e nxehtë ndërmjet izraelitëve dhe palestinezëve

Foto: AP

Xhamia ndodhet në një vend të shenjtë për të krishterët, myslimanët dhe hebrenjtë, dhe është pikë e nxehtë kronike në konfliktin e kamotshëm izraelito-palestinez. Izraeli ia rrëmbeu Jordanisë Jerusalemin Lindor, përfshirë edhe Qytetin e Vjetër gjatë luftës arabo-izraelite të vitit 1967, dhe pastaj e aneksoi zonën. Izraeli do ta shpallte më vonë Jerusalemin e unifikuar kryeqytet të vetin, megjithëse ky veprim asnjëherë nuk është njohur ndërkombëtarisht

 

Xhamia ndodhet në një vend të shenjtë për të krishterët, myslimanët dhe hebrenjtë, dhe është pikë e nxehtë kronike në konfliktin e kamotshëm izraelito-palestinez. Izraeli ia rrëmbeu Jordanisë Jerusalemin Lindor, përfshirë edhe Qytetin e Vjetër gjatë luftës arabo-izraelite të vitit 1967, dhe pastaj e aneksoi zonën. Izraeli do ta shpallte më vonë Jerusalemin e unifikuar kryeqytet të vetin, megjithëse ky veprim asnjëherë nuk është njohur ndërkombëtarisht

Konfrontimet e dhunshme ndërmjet palestinezëve dhe forcave izraelite të sigurisë në xhaminë “Al-Aqsa” në Jerusalem këtë muaj reflektojnë rëndësinë që ajo ka si pjesë e një prej pjesëve më të kontestuara të territorit fetar në Tokën e Shenjtë, shkruan amerikania “New York Times” në shkrimin që thelbëson historinë dhe zhvillimet e lidhura me përleshjet e fundit në bërthamën fetare të Lindjes së Mesme.

Në shkrimin përmbledhës përvijohen zhvillimet të lidhura me kompleksin e xhamisë, prej rëndësisë që ka pasur për shekuj me radhë për tri religjionet e mëdha deri tek arsyet pse ky vend është kthyer në pikë të nxehtë sot.