Botë

Shërbimet sekrete ruse po i tradhtojnë dobësitë e tyre

Ambasada ruse në Romë (Foto: AP)

Deri më tani, 2021-ta ka dalë që të jetë përnjëmend viti i Inteligjencës ruse, së cilës i janë ekspozuar katër operacionet spektakolare vetëm gjatë katër muajve të fundit.

 

Spiunazhi, sulmet, vrasja: Shërbimet sekrete të Moskës kanë demonstruar të jenë të afta që të sulmojnë qoftë edhe në zemër të Perëndimit. Megjithëkëtë, ekspertët e inteligjencës pretendojnë se ato janë të përbëra nga dështimet dhe mjetet e kufizuara

Deri më tani, 2021-ta ka dalë që të jetë përnjëmend viti i Inteligjencës ruse, së cilës i janë ekspozuar katër operacionet spektakolare vetëm gjatë katër muajve të fundit.

Në Berlin, Jens F., një elektricist me të shkuar naziste, ishte kapur teksa ua shiste planet ndërtimore të Bundestagut agjentëve të shërbimit sekret në Ambasadën ruse. Në Bullgari, një rrjet spiunësh rusë përreth ish-zyrtarit të Inteligjencës ushtarake, Ivan Iliev, u demaskua tërësisht. Ndërsa në Itali, një kapiten i fregatës, i quajtur Walter Biot, ishte gjetur teksa shiste informata ushtarake. Përderisa në Republikën Çeke, ministria e Brendshme ka identifikuar dy zyrtarë të Inteligjencës Ushtarake Ruse (GRU) si kryerës të dy shpërthimeve në një depo armësh në Vrbetice, më 2014. Fjala është për po të njëjtit burra që supozohet ta kenë helmuar dilerin bullgar të armëve, Emilian Gebrev, më 2015, si dhe ish-agjentin e dyfishtë rus, Sergei Skripal dhe të bijën e tij, me agjentin nervor të periudhës sovjetike, Novichok, në vitin 2018.