Botë

Kompanitë e vaksinave që po fitojnë miliardat

Kompanitë e vaksinave që po fitojnë miliardat

Ardhja e vaksinave kundër koronavirusit premton kthimin në jetën normale. Pos kësaj, këto vaksina kanë krijuar një treg botëror në vlerë miliarda dollarësh në shitje vjetore për disa prej kompanive që kanë prodhuar “shpëtimin”.

 

Gazeta e njohur britanike “The Guardian” ka publikuar një listë të kompanive për prodhimin e vaksinave dhe shumat e majme që kanë fituar me shitjen e dozave.

Ardhja e vaksinave kundër koronavirusit premton kthimin në jetën normale. Pos kësaj, këto vaksina kanë krijuar një treg botëror në vlerë miliarda dollarësh në shitje vjetore për disa prej kompanive që kanë prodhuar “shpëtimin”.

Mes fituesve më të mëdhenj do të jenë “Moderna” dhe “Pfizer” – dy kompani amerikane që kërkojnë më shumë se 30 dollarë për person që të mbrohen nga virusi me dy doza të vaksinës. Përderisa “Moderna” ishte themeluar vetëm 11 vjet më parë dhe s’kishte pasur kurrë fitim të madh, “Pfizeri” ka rrënjë nga viti 1849 dhe vitin e shkuar kishte fitim neto prej 9.6 miliardë dollarësh.