Botë

Heshtja e Bidenit po ngufat Turqinë

Heshtja e Bidenit po ngufat Turqinë

Joe Biden muajin e parë si president e kaloi duke bërë telefonata të zakonshme me liderët botërorë. Për presidentin turk, Recep Tayyip Erdogan, telefoni kurrë nuk cingëroi.

 

Qasja agresive e Turqisë ndaj politikës së jashtme krijon një krizë të mundshme në pritje të administratës së Bidenit. Erdogani është mbërthyer në kthetrat e presidentit rus, Vladimir Putin, pas blerjes nga Turqia të sistemit ajror të mbrojtjes. Erdogani është në kundërshtim me politikën e jashtme të SHBA-së në Mesdhe, Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut

Joe Biden muajin e parë si president e kaloi duke bërë telefonata të zakonshme me liderët botërorë. Për presidentin turk, Recep Tayyip Erdogan, telefoni kurrë nuk cingëroi.

Revista e njohur amerikane “Foreign Policy” vlerëson se heshtja amerikane u bë temë kryesore e lajmeve në Ankara, një histori kryesore e lajmeve në Ankara, pavarësisht viteve të mosmarrëveshjeve midis aleatëve të NATO-s, prej konfliktit mbi Sirinë e deri te blerja e sistemit ajror rus të mbrojtjes.