Botë

Rrjetet kriminale ia shohin hairin pandemisë

Rrjetet kriminale ia shohin hairin pandemisë

“Ofertë promovuese!” – është reklamë që bie në sy në faqen e një dyqani skocez në “WhatsApp”. Aty ju ofrohet ulje e konsiderueshme nëse ia dilni që të njëjtin produkt t’ua referoni së paku edhe pesë personave. Por nëse ia dilni të ofroni edhe më shumë myshterinj, çmimi do t’ju ulet edhe më shumë. Kjo është vetëm një prej shenjave që kujton se kjo vjen si pasojë e krizës ekonomike të ardhur si rrjedhojë e masave të mbylljes së ekonomisë në shumë vende për të parandaluar përhapjen e virusit. Kjo ishte vetëm një prej qindra ofertave që ofrohen në ditë në rrjete sociale, por në fakt nëse do të hallakatni pak më shumë, atëherë e kuptoni se ofertuesi në fakt po shiste substanca narkotike, si kokaina, ketamina ose MDMA-ja.

Platformat sociale janë kthyer në tezga për dilerët e drogës në Glasgou, duke përshtatur metodat dhe format e reklamimit. Kjo tashmë është kthyer në strategji për të arritur më lehtë te blerësit e mundshëm. Përderisa industritë e rëndësishme kanë pësuar rënie të madhe si pasojë e koronavirusit, ngritje ka shënuar edhe industria ilegale e alkoolit, bëhet e ditur në një analizë të revistës “Foreign Policy”.