Arbëri

Kamberi për votimin e së dielës: Mesazh për Qeverinë t'i riintegrojë serbët e Kosovës

Belgzim Kamberi

Belgzim Kamberi, nga Instituti “Musine Kokolari”, ka thënë se dështimi i votimit të së dielës për shkarkimin e kryetarëve në katër komunat veriore të Kosovës, duhet të jetë edhe mesazh për Qeverinë e Kosovës për të “riintegruar serbët e Kosovës në institucione”. 

Në votimin e të dielës morën pjesë pak më tepër se 250 qytetarë, duke u konsideruar si i dështuar votimi për shkarkimin e kryetarëve. Lista Serbe kishte bërë thirrje për bojkotimin e votimit. 

“S’mund të konsiderohet sukses për Kosovën. Kjo e thellon hendekun mes popullatës serbe të veriut dhe institucioneve e nuk kontribuon në rikthimin e serbëve në institucionet e Republikës së Kosovës, në riintegrimin e tyre. Kjo tregon një mosbesim edhe ndaj institucioneve të Republikës së Kosovës...Duhet të jetë mesazh për Qeverinë e Kosovës që të gjejë mekanizmat si të bëjë për t'i riintegruar serbët në institucionet, nga gjyqësia, policia e veçanërisht në komuna”, ka thënë Kamberi në “60 Minuta” të KTV-së. 

Kamberi ka thënë se situata aktuale vazhdon të jetë “potencial i rrezikshmërisë për probleme të reja të sigurisë”. 

Kamberi ka thënë se në votimin e të dielës është treguar edhe se “Beogradi nuk është i interesuar për të zbatuar marrëveshjen, përfshirë Asociacionin”. 

“Nëse do të kishte interes, logjikisht do të ftonte njerëzit të shkarkonin kryetarët në veri...Është e qartë se Vuçiqi nuk ka interes për zbatimin e marrëveshjes për normalizim të marrëdhënieve”. 
Kamberi ka thënë se Kosova ka përmbushur kushtin për organizimin e votimit. 

E Kamberi ka thënë se është edhe shumë e rëndësishme që Bashkimi Evropian ka kushtëzuar të hënën edhe zyrtarisht rrugën e Serbisë drejt BE-së me normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën.