Arbëri

TC “Kosova A” jashtë funksionit, KEK-u merr energji nga KESH-i dhe blen

Foto: Driton Paçarada\KOHA
 

Pak ditë pas kthimit në funksion, Korporata Energjetike e Kosovës është detyruar që ta nxjerrë nga sistemi njësinë A3 të termocentralit “Kosova A” për shkak të disa defekteve të shkaktuara në ndërprerësin e gjeneratorit. Nga KEK-u kanë thënë se megjithëkëtë nuk do të ketë reduktime të energjisë elektrike, pasi që kjo ndërmarrje do ta furnizojë KEDS-in ashtu siç ishte e planifikuar. KEK-u është duke marrë energji që ka depozituar në Korporatën Elektroenergjetike të Shqipërisë dhe një pjesë të vogël është duke e blerë. Njohës të fushës së energjisë kanë kërkuar nga Qeveria që ta shtyjë përpara aprovimin e Strategjisë për energji dhe që të zbatohen hapat e paraparë në të

Ende pa u bërë një javë qëkur është kthyer në funksion, njësia A3 e termocentralit “Kosova A” është ndalur të hënën, si pasojë e disa problemeve në ndërprerësin e gjeneratorit dhe nuk pritet që të kthehet në funksion deri të martën mbrëma.

Ani se ende nuk dihen shkaqet e defektit, të cilët ndikuan që furnizimi me energji të jetë për rreth 135 megavate orë më pak, nga Korporata Energjetike e Kosovës (KEK) kanë thënë se është duke u punuar në identifikimin e shkaktarëve dhe për rikthimin në funksion të bllokut brenda një kohe optimale.