Arbëri

Çekia pret që gjatë kryesimit të BE-së t’i liberalizohen vizat Kosovës

Foto: Driton Paçarada / Koha
 

Franca ia ka kaluar të premten kryesimin e BE-së Çekisë, shtet i cili pret që gjatë kryesimit gjashtëmujor të ndodhë edhe liberalizimi i vizave për qytetarët e Kosovës. Krahas kësaj, Çekia ka identifikuar edhe tri prioritete të mëdha, shumicën e të cilave i imponon agresioni i Rusisë ndaj Ukrainës: përballja me krizën e furnizimit me energji, qëndrueshmëria ekonomike dhe ruajtja e unitetit të BE-së në këto kohëra shumë sfiduese

Çekia për herë të dytë, prej kur është bërë anëtare e Bashkimit Evropian, ka marrë përsipër kryesimin e radhës së BE-së. Kësaj radhe pritet të jetë më shumë me fat, pasi herën e parë pikërisht gjatë kryesimit me BE-në në Pragë ra Qeveria dhe me BE-në praktikisht kryesonte një Qeveri në largim. Por, edhe atëherë Çekia me sukses përmbylli kryesimin e radhës.

Kësaj radhe Çekia do të merret me prioritet krejt të tjera, shumicën e së cilave i imponon agresioni i Rusisë ndaj Ukrainës: përballja me krizën e furnizimit me energji, qëndrueshmëria ekonomike dhe ruajtja e unitetit të BE-së në këto kohëra shumë sfiduese.