Arbëri

Diplomacia e politizuar, ambasadat pa zot shtëpie

Asnjë sinjal nuk ka dhënë Ministria e Jashtme se po përgatitet për fazën pas 4 shtatorit, kur skadoi moratoriumi për aplikim në organizata ndërkombëtare. Ministria por as Zyra e kryeministrit nuk kanë treguar nëse janë duke hartuar ndonjë strategji për t’i dhënë fund shterpësisë sa u përket njohjeve dhe anëtarësimeve
 

Qendrat më të rëndësishme vendimmarrëse Kosova i la pa ambasadorë pas “fshesës” së ministres Donika Gërvalla. Me gjithë premtimin e Qeverisë se ambasadorët e rinj do të emërohen shpejt, kjo nuk ndodhi, duke bërë që të ulet niveli i përfaqësimit me të ngarkuar me punë. E një ambasade iu vu dryni pasi mbeti pa asnjë diplomat. Veç gafave diplomatikë, Ministria e Jashtme e vazhdoi praktikën e qeverive paraprake duke bërë punësime pa kritere, emërime të kundërligjshme dhe dhënie gradash pa mbështetje në ligj

Pa zot shtëpie për gati gjysmë viti u lanë 21 misione diplomatike nga 32 sa i ka gjithsej Kosova nëpër botë. Disa prej tyre, me vite, për shkak të vonesave në emërimin e ambasadorëve të rinj.

Kosova e uli nivelin e përfaqësimit me të ngarkuar me punë në të gjitha këto misione, përfshirë qendrat vendimmarrëse.