1 perditesime
19:10

Rasti i dhunimit të 15-vjeçares: Kryeprokurori i shtetit kërkon rishqyrtim, protesta në Prishtinë e Pejë

Dorentina Thaqi & Ilir Osmanaj
 

Rasti i dhunimit të 15-vjeçares dhe dënimi me vetëm tetë muaj e tetë ditë burgim i kryerësit të veprës përpos që kanë nxitur protesta, ka vënë në lëvizje strukturën e shtetit.

Pas bujës që bëri në media rasti i dhjetë vjetëve më parë, kryeprokurori i shtetit, Aleksandër Lumezi, i ka kërkuar Prokurorisë Themelore të Pejës që ta rishqyrtojë atë.

Në njoftimin e shkurtër të Zyrës së Kryeprokurorit thuhet se është kërkuar të ndërmerren të gjitha veprimet e nevojshme, sipas Ligjit për përgjegjësinë disiplinore të gjyqtarëve dhe prokurorëve.

“Kryeprokurori i shtetit, Aleksandër Lumezi, ka kërkuar nga kryeprokurori i Prokurorisë Themelore në Pejë, Agim Kurmehaj, si autoritet kompetent, që të rishqyrtojë lëndën penale PP.nr. 68/12 të prokurores Lirije Morina dhe nga gjetjet të ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme sipas ligjit për përgjegjësinë disiplinore të gjyqtarëve dhe prokurorëve”, shkruhet në njoftimin që të martën u është shpërndarë mediave.

Edhe pse Kodi Penal i Kosovës parasheh që dënimi për dhunim në rastin kur viktima është e mitur të jetë nga 5 deri në 20 vjet burgim, gjyqtarja Florije Zatriqi kishte gjetur rrethana lehtësuese për të dyshuarin.

Ajo në vendimin e marrë dy muaj më parë e kishte arsyetuar dënimin e ulët duke u bazuar në keqardhjen dhe pranimin e fajësisë, si dhe në faktin se në kohën kur ka ndodhur rasti, i pandehuri ka qenë 21-vjeçar, derisa tani kanë kaluar 10 vjet dhe se ai ka edhe fëmijë.

Lidhur me këtë aktgjykim të marrë para dy muajve, KOHA ka tentuar ta kontaktojë gjyqtaren e rastit, Florije Zartriqi, por ajo nuk ka qenë e qasshme.

E zëdhënësja e kësaj gjykate, Tringa Zhuti, që nuk ka pranuar të deklarohet para kamerës, i ka thënë KOHËS nëpërmjet telefonit se gjyqtarja nuk është deklaruar nëse ka pasur ndonjë lloj presioni prej dikujt, ose ndonjë ndikim.

“Nuk është deklaruar dhe nuk kemi ndonjë dëshmi që e njëjta ka pasur ndikim prej dikujt”, ka deklaruar Zhuti.

KOHA ka kërkuar edhe qasje në aktgjykimin e kësaj lënde, por një gjë e tillë nuk i është lejuar nga Gjykata Themelore e Pejës, me arsyetimin se e kanë të ndaluar me rregullore dhe me kodin e drejtësisë për të mitur, në procedura që përfshijnë të mitur.

E pavarësisht se është dënuar autori i kësaj vepre penale, sipas zëdhënëses së Gjykatës Themelore në Pejë, Tringa Zhuti, ai nuk do të shkojë në burg për ta vuajtur dënimin. “Ky tash nuk shkon në burg, se koha që e ka kaluar në paraburgim i llogaritet në dënimin e shqiptuar”, ka thënë ajo nëpërmjet telefonit.

Protesta ndaj dënimit të ulët të martën ka pasur në Prishtinë e në Pejë.

Kolektivi për Mendim dhe Veprim Feminist me anë të një aksioni simbolik para Këshillit Gjyqësor të Kosovës ka kundërshtuar këtë dënim. Aktivistët që kanë dalë për të protestuar, kanë kërkuar që të hetohet përgjegjësia disiplinore e gjyqtares së rastit, të shkarkohet ajo, si dhe të ofrohet transparencë e plotë për rastin.

Liridona Sijarina nga organizatat që merren me të drejtat e grave ka thënë se dhuna e shumëfishtë që vajzat dhe gratë përjetojnë në të gjitha hapësirat dhe sferat e organizimit privat e publik në Kosovë duhet trajtuar drejt dhe me urgjencë.

“Këto institucione, të cilat po i dhunojnë vajzat e gratë, duhet të kundërshtohen fuqishëm nga të gjitha ne. Ne do të kërkojmë llogari nga secili prej zyrtarëve e zyrtareve ligjorë publikë, përgjegjës për nxjerrjen e këtij vendimi. Ne nuk do të tolerojmë që dhuna ndaj vajzave dhe grave të ushqehet, normalizohet a amnistohet nga institucionet”, ka thënë ajo.

Protesta ka pasur edhe në Pejë, po nga ky kolektiv, nëpërmjet grafiteve të vëna në murin e Gjykatës Themelore të Pejës.

Në kërkim të drejtësisë ato kanë paralajmëruar edhe protesta të tjera.

Është kjo hera e dytë që Gjykata e Pejës ka gjykuar të njëjtën lëndë. Më 2012, në vitin kur edhe ndodhi rasti, i pandehuri ishte dënuar me dy vjet burgim efektiv për veprën e dhunimit. Por dy vjet më pas, Apeli e kishte kthyer lëndën në rigjykim.

14:08

Kryeprokurori urdhëron të rishqyrtohet rasti i 15-vjeçares në Pejë

Kryeprokurori i Shtetit, Aleksandër Lumezi, i ka kërkuar Prokurorisë Themelore ta rishqyrtojë rastin e dhunimit të 15-vjeçareje, për të cilin është dënuar një person me 8 muaj e 8 ditë burgim.

Në njoftimin e Zyrës së Kryeprokurorit thuhet se është kërkuar të ndërmerren të gjitha veprimet e nevojshme sipas ligjit për përgjegjësinë disiplinore të gjyqtarëve dhe prokurorëve.

Kryeprokurori i Shtetit, Aleksandër Lumezi, i ka kërkuar Prokurorisë Themelore ta rishqyrtojë rastin e dhunimit të 15-vjeçares, për të cilin një person i dyshuar është dënuar me 8 muaj e 8 ditë burgim.

Në njoftimin e Zyrës së Kryeprokurorit thuhet se është kërkuar të ndërmerren të gjitha veprimet e nevojshme sipas ligjit për përgjegjësinë disiplinore të gjyqtarëve dhe prokurorëve.

Edhe pse Kodi Penal i Kosovës parasheh dënimi për dhunim në rastin kur viktima është e mitur të jetë nga 5 deri në 20 vite burgim, gjyqtarja Florije Zatriqi, ka gjetur rrethana lehtësuese për të dyshuarin.

Ajo në vendimin e marrë dy muaj më parë kishte arsyetuar dënimin e ulët duke u bazuar në keqardhjen dhe pranimin e fajësisë si dhe në kohën kur ka ndodhur rastin i pandehuri ka qenë 21-vjeçare dhe se tani kanë kaluar 10 vite dhe se ai ka edhe fëmijë.