Arbëri

Kosova, e dyta në botë për varësinë nga thëngjilli

Foto: Driton Paçarada / KOHA / Arkiv
 

Vetëm një shtet në botë ia kalon Kosovës për varësinë nga thëngjilli për energjinë elektrike. Bëhet fjalë për Botswanan në Afrikë, që mbi 99 për qind të furnizimit me energji elektrike burim e ka thëngjillin. Ndërkaq, Kosova shfrytëzon thëngjillin për prodhimin e rreth 95 për qind të rrymës elektrike në vend.

Raporti del nga të dhënat për vitin 2020 të “Emberit”, organizatë ndërkombëtare e fokusuar për transicionin e energjisë elektrike në botë. Aktualisht mungesa e thëngjillit po shkakton telashe të mëdha në furnizim me energji elektrike në dy prej ekonomive më të mëdha të botës, Indi e Kinë. Mungesat po shfaqen për shkak se aktiviteti ekonomik është duke u kthyer në normalitet pas situatës me koronavirus, ndërkaq prodhimi i thëngjillit po bie për shkak të problemeve me motin e shqetësimeve për mjedisin. Rritja e paprecedentë e çmimeve të gazit dhe thëngjillit, ka bërë që në uebfaqen e specializuar për statistika “Statista” të krijohet lista e shteteve më të varura nga thëngjilli për prodhim të rrymës, bazuar në të dhënat e “Emberit”.