3 perditesime
16:43

Dëshmitari i dytë nuk e di nëse ka pasur qendër të ndalimit në Zllash, seanca vazhdon të hënën

Saranda Ramaj

Gjykimi ndaj Salih Mustafës është duke vazhduar, ndërsa seanca është mbyllur për publikun për disa pyetje.

Ndërkohë, paraprakisht, dëshmitari i dytë u pyet nga avokati Von Bone rreth përfshirjes së strukturës ushtarake guerrile, BIA, brenda Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Julios Von Bone: A keni takuar ndonjë vend tjetër jashtë Zllashit, për shembull në Prishtinë njerëz të BIA-s?

Dëshmitari: Jo nuk kam takuar. Unë për veti nuk e di që ka pas BIA diku tjetër përveç pjesës Operative të Llapit.

Julios Von Bone: Çfarë në të vërtetë dini ju për BIA-n?

Dëshmitari: Nuk di ma shumë veç si Ushtri Çlirimtare të Kosovës.

Julios Von Bone: Cili ishte pozicioni i Rrahman Dinit?

Dëshmitari: Po sa e di unë, pozicioni i Rrahman Dinit ka qenë shef i stafit të brigadës aq sa e di unë. Shtabi i Brigadës ka qenë në shkollën e Zllashit.

Julios Von Bone: Njësia BIA a ishte në të vërtetë njësi që merrte pjesë në Brigadën 153?

Dëshmitari: Njësia BIA nuk ishte pjesë e Brigadës 153 por ishte pjesë e Operatives së Llapit.

Julios Von Bone: A kishte BIA autoritet mbi policinë ushtarake?

Dëshmitari: Nuk e di. Jo nuk besoj.

Më pas seanca ka kaluar në private për dy deri në tre pytje

Julios Von Bone: Me aq sa dini ju a është mbajtur dikush në qendrën e ndalimit në Zllash?

Dëshmitari: Nuk e di që është mbajt. Nuk e di që ka pasur diçka të tillë.

Julios Von Bone: Por a keni dëgjuar?

Dëshmitari: Nuk kam dëgjuar asnjëherë.

Julios Von Bone: Ju keni qenë në atë kompleks. Atëherë kur keni qenë aty, a keni dëgjuar ndonjë ulërimë, bërtitmë?

Seanca kaloi sërish në private

Julios Von Bone: A kishte ndonjë mënyrë veshje, kod veshje si tip uniforme për personat e BIA-s?

Dëshmitari: Si krejt UÇK-ja kanë qenë edhe ata të veshur.

Julios Von Bone: Anëtarët e BIA-s a kanë bërë stërvitje ushtarake?

Dëshmitari: Nuk kam njohuri.

Julios Von Bone: A e dini nëse në Llapashticë ka pasur qendër ndalimi të personave?

Dëshmitari: Përveç Grupit të Llapit që ka qenë në gjykimin në Kosovë, përmes mjeteve kam dëgjuar që e kanë pranuar që ka pasur qendër ndalimi. Me shumë nuk e di.

Julios Von Bone: Pra e keni mësuar përmes mjeteve të informimit?

Dëshmitari: Si çdo qytetar e kam dëgjuar. Personat që kanë qenë para gjyqit nuk e kanë mohu që ka pasur qendër ndalimi në Llapashticë.

Seanca kaloi sërish në private

Julios Von Bone: Baza e kompleksit për të cilin keni folur, a keni dijeni nëse ka qenë në kontrollin e BIA? Nga e dini që kjo bazë ishte nën kontrollin e BIA?

Dëshmitari: Po kundërpërgjigjem me pyetje se kush është kryetar i komunës në këtë vend.

Ndërhyn gjyqtarja: Nuk mund të përgjigjeni me pyetje. Përgjigjuni dhe kaq.

Dëshmitari: Shumë e thjeshtë. Baza e “skifterave” e BIA-s ka qenë në atë lokacion. E kanë ditë shumë qytetarë edhe unë që baza e BIA-s ka qenë në atë lokacion.

Julios Von Bone: Nuk po pyesja për qytetarët. Si e morët vesh ju?

Dëshmitari: Krejt e kemi ditë. Çdo ushtar e ka ditë, e kom ditë edhe unë.

Julios Von Bone: A ka diskutuar për këtë me të akuzuarin?

Dëshmitari: Për çka?

Julios Von Bone: Pyetja është a keni diskutuar me Salih Mustafën që ai ose njësia e tij kontrollonte lokacionin në Zllash?

Dëshmitari: Jo.

Seanca kaloi sërish në private

Julios Von Bone: Sipas asaj që dini ju, a është marrë ndonjë vendim që BIA do ta kontrollonte lokacionin në Zllash? Ndonjë epror i juaj a të ka thënë që është njësia BIA e cila do të këtë kontrollin e vetëm në Zllash?

Dëshmitari: Jo nuk më ka thënë, por e kemi ditë vet.

Julios Von Bone: Në këtë kontekst, çka quani ju bazën?

Dëshmitari: Për atë pjesë që e kanë pas është fjala për ta.

Julios Von Bone: A ke diskutuar ndonjëherë këtë kontroll mbi këtë kompleks me familjen që kanë qenë pronar të kompleksit?

Dëshmitari: Ata e kanë lëshuar këtë kompleks për UÇK-në. Unë nuk kam qenë kompetent me bisedu me ta dhe nuk kam biseduar.

Julios Von Bone: A ka pas ndonjë nga familja që jetonte aty kur e ke vizituar?

Dëshmitari: Nuk e di që ka pas dikush prej aty, se ata ma herët kanë lëshuar ato vendbanime kanë dalë jashtë e edhe në qytet. Por ata i kanë lëshuar vet, vullnetarisht për UÇK-në. Është vendos BIA. Kush ka biseduar me ta nuk e di.

Julios Von Bone: Kur e kanë lëshuar vendin aty? Në çfarë kohe?

Dëshmitari: Me sa më kujtohet ka ndodhur një vit me parë.

Julios Von Bone: Ju e keni vizituar shkurtimisht kompleksin për të cilin folëm. Kur shkove te ai vend, çfarë kohë ka qenë?

Dëshmitari: Ka qenë para mbrëmjes. Moti i ngjashëm si tash, me frymë e me diell.

Julios Von Bone: Sa ishte ora?

Dëshmitari: Nuk më kujtohet. Ishte para mbrëmjes.

Julios Von Bone: Kur ishit ju atje, para ditës specifike, a e keni njohur ndonjë familje?

Dëshmitari: Jo, nuk e kam njohur.

Julios Von Bone: Peronat që kanë qenë aty, kur ishe aty a ishin nga ajo zonë apo ndonjë zonë tjetër?

Dëshmitari: Nuk e kuptova pyetjen.

Kalojnë në seancë private

Mappie Veldt Foglia - gjyqtare: Mustafa, a do të vini në seancë të hënën?

Salih Mustafa: Në konsultim me avokatin, besoj do të vij.

Mappie Veldt Foglia: Dëshmitar, deri të hënën nuk duhet të diskutoni me askënd dëshminë që e keni dhënë sot. Shihemi të hënën paradite.

Mappie Veldt Foglia: Prokurori, a do të vazhdoni edhe të hënën pyetje pas avokatit?

ZPS: Edhe nëse kam do të kemi të shkurtra por fillimisht në fundjavë do e shoh transkriptin.

Mappie Veldt Foglia: Po planifikojmë të përfundojmë marrjen në pyetje të këtij dëshmitari, ndërsa dëshmitarin e tretë planifikojmë ta fillojmë të intervistojmë me datën 4 tetor.

Seanca do të vazhdojë të hënë në orën 11:30. 

11:36

Dëshmitari i dytë: Komandant Cali mbante kapelë të kuqe

Po vazhdon intervistimi i dëshmitarit të dytë në çështjen kundër Salih Mustafës. Dëshmitari ka lënë të nënkuptohet se ka qenë pjesë e një njësie luftarake gjatë luftës, pasi kur u pyet nga Zyra e Prokurorit të Specializuar se a kanë bashkëpunuar njësitë në operacione luftarake, ai u përgjigj: “Po kemi bashkëpunu”, ndërkaq më vonë pasuan edhe përgjigje të tilla.

Prokurori Filip Odemiqis ka pyetur nëse ka pasur komandë qendrore apo koordinim për të bashkërenduar dy njësitë në Zllash. Dëshmitari u përgjigj se kanë vepruar ashtu si kanë mundur pasi nuk ka pasur koordinim.

“Jo nuk besoj që ka pasë, për arsye se forcat serbe kur kanë sulmu aty nuk ka pasë komandë, po jemi gjetë secili qysh kemi mujt për me u mbrojtë, komandë të veçantë nuk ka pasë asnjë vend, as nga Briagada as BIA, as nga zona operative e Karadakut që ka vepruar në Zllash, por forcat serbe kur kanë sulmuar ne kemi qenë të gatshëm gjithmonë me i dalë përballë ashtu qysh kemi mujt”, tha dëshmitari.

Më tej pohoi se Mustafa që njihej me pseudonimin “komandant Cali” kishte një zëvendës dhe ai njihej me nofkën “Dardani”. Dëshmitari tha se anëtarët e njësive kanë pasur gjithnjë pseudonime dhe disa mund t’i ketë harruar.

“Ata gjithmonë kanë pas pseudonime. Një pjesë të tyre ndoshta i kam harru. Jo vetëm ata por shumica e ushtarëve kanë qenë me pseudonime”.

Më tej, Odemiqis ka vazhduar ta pyesë për emra konkretë.

“A të thotë gjë emri Nazif Fazliu. A të kujtohet pseudonimi”, pyeti ai. “A të thotë gjë emri Bimi”.

“Po”, u përgjigj dëshmitari duke shtuar se nuk e di nëse ka qenë anëtar i BIA-s.

Ndërkaq, për Nazif Fazliun u përgjigj se “me sa e di unë po”, se ka qenë anëtar i njësisë BIA.

“Po Bahri Gahsi a ka qenë pjesë e njësisë BIA”, pyeti Odemiqis.

“Po”, u përgjigj.

Pyetjet e tjera që parashtroi patën të bënin me uniformat e tyre. Ai pyeti se çfarë uniforma vishnin anëtarët e njësive dhe nëse Mustafa mbante kapelë dhe çfarë ngjyre kishte.

“Herë ka pasë uniformë, herë nuk ka pasë. Por ma shumë ka pasë uniformë dhe ka pasur kapelë të kuqe”, ka thënë dëshmitari për uniformën dhe kapelën e Mustafës.

Prej disa ditësh, dëshmitari që dëshmoi i pari para trupit gjykues përmendi disa herë një kapelë të kuqe që e kishte parë, por se nuk e kishte parë fytyrën e personit me atë kapelë, që siç thoshte ai, ishte po e kuqe.

Seanca ka kaluar serish në seancë private e mbyllur për publikun. Të pranishmit kanë shkuar në pushim deri në ora 12:30.

10:19

Nis seanca ndaj Mustafës

Ka nisur vazhdimi i seancës ndaj të akuzuarit Salih Mustafa, ku pritet të dëgjohet dëshmia e dëshmitarit të dytë.

Seanca aktualisht po mbahet me dyer të mbyllura.

09:12

Vazhdon gjykimi ndaj Mustafës sot

Në Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë do të vazhdojë gjykimi kundër ish-pjesëtarit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Salih Mustafa, i akuzuar për krime lufte. 

Të enjten ka përfunduar intervistimi i dëshmitarit të parë kundër çështjes së tij, ndërsa filloi intervistimi i dëshmitarit të dytë. 

Salih Mustafa, i njohur në luftë si “komandant Cali” është i arrestuari i parë nga Specialja dhe ky është gjykimi i parë në Dhomat e Specializuara. Aktakuza ndaj tij është konfirmuar më 12 qershor të vitit 2020 ndërsa u arrestua më 24 shtator të vitit të kaluar.