Arbëri

Qeveria nuk jep sinjale se po përgatitet për fazën pas 4 shtatorit

Më pak se një muaj para përfundimit të moratoriumit që ndalon aplikimin në organizata ndërkombëtare, Qeveria nuk ka treguar nëse është në përgatitje të ndonjë strategjie për t’i dhënë fund shterpësisë sa u përket njohjeve dhe anëtarësimeve në organizata ndërkombëtare. Përfaqësues të opozitës thonë se pauzën prej një viti Qeveria do duhej ta shfrytëzonte për t’u përgatitur që pas 4 shtatorit të aplikojë menjëherë në disa prej organizatave të rëndësishme

 

Më pak se një muaj para përfundimit të moratoriumit që ndalon aplikimin në organizata ndërkombëtare, Qeveria nuk ka treguar nëse është në përgatitje të ndonjë strategjie për t’i dhënë fund shterpësisë sa u përket njohjeve dhe anëtarësimeve në organizata ndërkombëtare. Përfaqësues të opozitës thonë se pauzën prej një viti Qeveria do duhej ta shfrytëzonte për t’u përgatitur që pas 4 shtatorit të aplikojë menjëherë në disa prej organizatave të rëndësishme

Asnjë sinjal nuk ka dhënë Qeveria e Kosovës nëse po përgatitet për fazën pas 4 shtatorit, kur skadon moratoriumi për aplikim në organizata ndërkombëtare. Ministria e Punëve të Jashtme e as Zyra e Kryeministrit nuk kanë treguar nëse janë duke hartuar ndonjë strategji për t’i dhënë fund shterpësisë sa u përket njohjeve dhe anëtarësimeve. Megjithëse publikisht kanë kundërshtuar pikën që derivon nga Marrëveshja e Washingtonit, Qeveria aktuale nuk ka bërë asnjë aplikim deri më tani.

“Kosova (Prishtina) do të pajtohet që ta zbatojë një moratorium njëvjeçar, për të mos kërkuar anëtarësim të ri në organizata ndërkombëtare. Serbia (Beogradi) do të pajtohet ta zbatojë një moratorium njëvjeçar mbi fushatën e saj për çnjohje dhe do të përmbahet nga kërkesa zyrtare ose jozyrtare ndaj ndonjë vendi ose organizate ndërkombëtare, që të mos e njohë Kosovën (Prishtinën) si shtet të pavarur. Të gjitha marrëveshjet për të hequr dorë do të hyjnë në fuqi menjëherë”, thotë pika e fundit e marrëveshjes së 4 shtatorit të vitit të kaluar.