1 perditesime
21:16

Hasani: Osmani shkeli Kushtetutën me shkarkimin e Dakës

Ish-kryetari i Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, Enver Hasani, ka thënë se presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka shkelur Kushtetutën kur e ka shkarkuar kryesuesen e KQZ-së, Valdete Daka.

Mirëpo, Hasani ka thënë se nëse shkon çështja në Kushtetuese dhe konfirmohet shkelja, nuk do të ketë pasojë shkarkimi për presidenten Osmani.

Hasani në Desk të KOHËS ka thënë se Gjykata Kushtetuese vetëm mund të vendos që të kthehet në pozitë Daka.

“Përveç dekorimeve, asnjë kompetencë tjetër e presidentit të Republikës së Kosovës, nuk është vetanake. Nuk mund të kryej vet. Edhe ajo është e diskutueshme a mund ta bëjë vet. Por aty me bo vet efekti anësor Kushtetues është shumë margjinal. Shkeljet e rënda kushtetuese, këto shkelje siç është kjo, që jam i bindur se shkarkimi i Valdete Dakës është jo kushtetues. Po të ishim sistem ekzekutiv, ai do të ishte shef i qeverisë, siç është presidenti në SHBA apo Emmanuel Macroni apo Erdogani, gjysmë diktature. Kjo nëse shkon në Gjykatë Kushtetuese, gjykata me rregull s’ka që mund ta arsyetojë atë mënyrë të shkarkimit. Vendimet e shefit të shteti nuk mund të arsyetohen, sepse nuk janë arsyetime. Gjykata Themelore apo Prokuroria arsyetojnë. E shefit të shtetit i vjen dojsa në bazë të atyre neneve, me shkarku anëtarin e vet apo me liru nga detyra. E thotë qartë emëron këtë e jo shkarkon. Kjo shkelje, është krejt e zakonshme, për atë është Gjykata Kushtetuese. Nuk është shkelje e rëndë që çon në shkarkim të shefit të shtetit. Nuk është objekt me efekt shkarkimi. Por është vendim për shkarkim të një kryetari të KQZ-së, gjykata thotë është jo kushtetuese e kthen në pikë sërish, e shefi i shtetit nuk duhet më me shkarku, pasi krijohet standard. Nuk mund të ketë pasoja juridike për shefin e shtetit”, ka thënë Hasani.

 

20:46

Hasani: Vettingu nuk mund të ndodhë asnjëherë pa ndryshim kushtetues

Ish-kreu i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani, ka thënë se për ta përfunduar procesin e vettingut duhet të ndryshohet Kushtetuta e Kosovës.

Në Deskun e KOHËS ai ka thënë se vettingu nuk mund të ndodhë edhe pa ndihmën e ndërkombëtarëve.

“Vettingu nuk mund të ndodhë asnjëherë pa ndryshim kushtetutës dhe pa ekspertizën e faktorit ndërkombëtar. Realiteti jonë ndaj kushtetues është i fundit, ky është problem serioz. Këtu ka pasur një vetting, e kanë kryer ndërkombëtarët në fillim. U prishë ajo në momentin që ua kanë lënë në dorë vendorëve, që të gjithë ata pa përjashtim që kanë pasur problem me integritet i ke pasur në sistem gjyqësor. Së pari duhet ndryshimi kushtetues”, ka thënë Hasani.

Hasani për martesat e të njëjtës gjini: Kosova është shtet laik

Ish-kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani, thotë se nëse ndonjë rast i një çifti me orientim të njëjtë seksual do të shkonte në Kushtetuese për moslejim të kurorëzimit, atëherë ai do të fitohej.

Profesori i së drejtës ndërkombëtare thotë se nuk mund të përcaktohet diçka me ligj, kur për atë Gjykata Kushtetuese ka terme neutrale.

“Vendimi i Kushtetueses do të duhej të ishte se është diskriminim mbi bazën e orientimit të personit.

Nuk mundesh me ligj me defninu diçka që Kushtetuta ka terme neutrale. Duhen argumente laike, jemi shtet laik. Kosova ka qëndrim neutral ndaj palëve”, ka thënë Hasani.