Arbëri

Në Mitrovicë do të rivarrosen trupat e tre viktimave të luftës

Sot në varrezat e Shipolit në Mitrovicë do të rivarrosen trupat e Dibran (Ramë) Dibrani, Zeqir (Behram) Muja dhe Remzi (Kadri) Kurteshi, të cilët 22 vite më parë ishin rrëmbyer dhe zhdukur nga forcat serbe.

Sipas një njoftimi të qeverisë “Dibran Dibrani ishte në moshën 69 vjeçare kur ishte zhdukur dhunshëm nga forcat serbe nga data 24 maj 1999. Zeqir Muja ishte në moshën 79 vjeçare kur ishte zhdukur dhunshëm nga forcat serbe nga data 29 maj 1999.

Eshtrat e këtyre dy viktimave janë gjetur dhe zhvarrosur në fund të vitit të kaluar, në një lokacion në varrezat e besimtarëve mysliman në veri të Mitrovicës, ku kanë qenë të groposur nga forcat serbe në përpjekjen e tyre të fshehjes së gjurmëve të krimit.

Remzi Kurteshi, ishte në moshën 27 vjeçare kur ishte zhdukur dhunshëm nga forcat serbe nga data 15 prill 1999”.

Ndërsa javën e kaluar, më 18 qershor 2021, pas identifikimit përmes analizës së ADN-së, është rivarrosur Nezir (Xhevat) Shabani.

Në respektim të kërkesës së familjes, Nezir Shabani është rivarrosur afër varrit të Selahedin Mehmetit, i identifikuar dhe rivarrosur gjatë muajit prill të këtij viti, ashtu siç ishin bashkë edhe në momentin e rrëmbimit dhe zhdukjes së dhunshme më 5 qershor 1999.

Edhe eshtrat e këtyre dy viktimave janë gjetur në fund të vitit të kaluar në lokacionin e varrezave të besimtarëve mysliman në veri të Mitrovicës, ku kanë qenë të groposur nga forcat serbe, më qëllim të zhdukjes edhe të gjurmëve të krimit.

Qeveria ka njoftuar se gjatë ditëve në vijim dorëzohen për rivarrim edhe eshtrat e dëshmorit Remzi Maksuti dhe viktimës së luftës Magbule Morina, të identifikuar gjatë këtyre ditëve.

“Qeveria e Republikës së Kosovës mbetet e përkushtuar në angazhimin maksimal, përmes dhe në bashkëpunim me mekanizmat kompetent institucional, për trajtimin me prioritet të ndriçimit të rasteve të personave të zhdukur, në respektim të së drejtës së familjeve për të ditur fatin dhe vendndodhjen e familjarëve të tyre të zhdukur” thuhet në njoftimin e egzekutivit.