Arbëri

Serbia synon të kthejë praninë përmes Kishës Ortodokse e Asociacionit, vlerësojnë njohësit

Kisha Ortodokse Serbe
Foto: Driton Paçarada / KOHA

Këtë muaj bëhen 22 vjet nga nisja e tërheqjes së forcave ushtarake e paramilitare serbe nga Kosova. Ushtria serbe u detyrua të nënshkruante marrëveshjen e kapitullimit në qershor 1999, në Kumanovë. Por ëndrrën e saj për t’u rikthyer në Kosovë, Serbia nuk e ndërpreu kurrë, thonë njohësit e rrethanave në rajon. 22 vjet pas luftës, ata identifikojnë dy mënyra përmes të cilave shteti serb synon të sigurojë prezencë në territorin e Kosovës.

 

Këtë muaj bëhen 22 vjet nga nisja e tërheqjes së forcave ushtarake e paramilitare serbe nga Kosova. Ushtria serbe u detyrua të nënshkruante marrëveshjen e kapitullimit në qershor 1999, në Kumanovë. Por ëndrrën e saj për t’u rikthyer në Kosovë, Serbia nuk e ndërpreu kurrë, thonë njohësit e rrethanave në rajon. 22 vjet pas luftës, ata identifikojnë dy mënyra përmes të cilave shteti serb synon të sigurojë prezencë në territorin e Kosovës.

Dhuna e terrori ndaj shqiptarëve mori fund qershorin e 1999-s, kur Serbia nënshkroi kapitullimin dhe u detyrua të largohej nga Kosova.

Por edhe në qershorin e 22 vjetëve më vonë, sipas njohësve të raporteve ndërmjet dy shteteve, Serbia vazhdon synimin për rikthim në Kosovë, por jo ushtarakisht.