Arbëri

Kërkesat e Kosovës për UNESCO-n Serbia i përkthen si zhdukje të “trashëgimisë serbe”

Tentim për fshirje të trashëgimisë kulturore serbe e fabrikim të identitetit e ka konsideruar Qeveria e Serbisë letrën e përbashkët të institucioneve në vend drejtuar UNESCO-s, ku ndër të tjerash është kërkuar që të mos cilësohen të rrezikuara katër monumentet ortodokse në Kosovë. Në reagimin e Ministrisë serbe të Kulturës dhe Informimit thuhet se përshkrimi i gjendjes së trashëgimisë kulturore është dëshmi se e njëjta është duke u përdorur për qëllime politike. Në anën tjetër, njohësit e konsiderojnë çështje jo të lehtë, por të rëndësishme, gatishmërinë e vendit për anëtarësim në Organizatën e Kombeve të Bashkuara

 

Tentim për fshirje të trashëgimisë kulturore serbe e fabrikim të identitetit e ka konsideruar Qeveria e Serbisë letrën e përbashkët të institucioneve në vend drejtuar UNESCO-s, ku ndër të tjerash është kërkuar që të mos cilësohen të rrezikuara katër monumentet ortodokse në Kosovë. Në reagimin e Ministrisë serbe të Kulturës dhe Informimit thuhet se përshkrimi i gjendjes së trashëgimisë kulturore është dëshmi se e njëjta është duke u përdorur për qëllime politike. Në anën tjetër, njohësit e konsiderojnë çështje jo të lehtë, por të rëndësishme, gatishmërinë e vendit për anëtarësim në Organizatën e Kombeve të Bashkuara

Pa u bërë 24 orë nga publikimi i letrës që tre krerët institucionalë të Kosovës ia adresuan UNESCO-s, ka reaguar Qeveria e Serbisë. Ministria e Kulturës dhe Informimit e Serbisë, me gjuhën e zakonshme të përdorur karshi Kosovës, ka shpërthyer në akuza se Kosova është duke u tentuar “ta fshijë nga faqja e dheut trashëgiminë kulturore të Serbisë”.

Në reagimin afro njëfaqësh thuhet se kërkesa e Kosovës që UNESCO t’i largojë katër monumentet nga Lista e Trashëgimisë Kulturore në rrezik është “vazhdimësi direkte e dhunës, në shënjestër të së cilës ka qenë kjo trashëgimi”.