1 perditesime
Arbëri

Protestohet para MASHTI-t për rastin e së miturës

Protestohet para MASHTI-t për rastin e së miturës
FOTO: Alban Bujari/KOHA
14:38

Protestohet para MASHTI-t për rastin e së miturës

Sot u mbajt protesta para Ministrisë së Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit nga shoqëria civile për rastin e ngacmimit ndaj një të miture në afërsi të një shkolle në Prishtinë. Nën thirrjet “ngacmimi seksual s’ka arsyetim, poshtë patriarkati, largoni ngacmuesit”, u protestua lidhur me neglizhimin e sigurisë së vajzave dhe mungesës së politikave të mirëfillta të edukimit.

12:07

Nis protesta para MASHTI-t për rastin e së miturës

Ka nisur protesta para Ministrisë së Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, nga Kolektivi për Mendim Kritik dhe Veprim feminist, pas rastit të ngacmimit seksual ndaj një të miture në afërsi të një shkolle në Prishtinë.

“Ngacmimi seksual nuk ka arsyetim, poshtë patriarkati largoni ngacmuesit seksual, profesorët e mësimdhënësit, janë disa prej thirrjeve ne këtë protestë para MASHTI-t”.

Protesta që u paralajmërua të dielën, nisi në orën 12:00, ndërkaq pikë e protestës do të jetë neglizhimi i sigurisë së vajzave dhe mungesa e politikave të mirëfillta të edukimit.

Fjolla Muçaj, organizatore tha se tasti i fundit të ndodhi në shkollën ‘Faik Konica’, ka treguar edhe një herë realitetin e frikshëm me të cilin rriten vajzat në Kosovë.

Madje sipas saj abuzimi seksual i vajzave në shkolla është çështje urgjente me të cilën duhet të merremi të gjithë.

“Rasti i fundit të ndodhi në shkollën ‘Faik Konica’, ka treguar edhe një herë realitetin e frikshëm me të cilin rriten vajzat në Kosovë. E ky realitet, ku rreziku për abuzime seksuale është i vazhdueshëm, vjen pikërisht për shkak të dështimit shoqëror e institucional për ta trajtuar dhunën ndaj vajzave e grave si problem serioz dhe shqetësim për sigurinë publike. Patriarkaliteti i institucionalizuar është duke ua rrezikuar të drejtën për shkollim e rritje të shëndoshe fëmijëve nëpër shkolla. Kjo pasiqë, institucionet tona kanë dështuar vazhdimisht të nxjerrin politika te mirëfillta të cilat do ta trajtonin me seriozitet dhunën seksuale që u ushtrohet vajzave, duke mos e njohur fare prezencën e këtij fenomeni dhe nevojën për ta trajtuar. Ne anën tjetër, ne jemi thellësisht të shqetësuara me raportimin medial të këtyre rasteve dhe konsiderojmë se një pjesë e problemit janë edhe vetë mediave dhe raportimi skandaloz i tyre. Mediat janë duke u bërë pengesë serioze në luftimin e këtyre fenomeneve, duke i trajtuar çështjet e dhunës me baze gjinore si lajme ‘sensacionale’ e mjete përmes së cilave fitojnë më shumë, duke shkelur mbi të gjitha parimet njerëzore e gazetareske. Zbulimi i identitetit të viktimave dhe fëmijëve të involvuar në këto raste siç ishte ky i fundit, është i patolerushëm, për çka kërkojmë dënime nga autoritetet gjegjëse. Ne e dimë fare mirë që rastet e bëra mediatike brenda gargeve të shkollave, nuk janë raste të izoluara, por fenomen i cili është në shkallë të frikshme prezent në të gjitha mjediset tona private e publike. Andaj dhe si të tilla duhet trajtuar. Sistemi ynë dhe të gjitha institucionet, duke nisur nga familja e deri tek institucionet publike janë duke prodhuar ngacmues e abuzues seksualë. Kjo është duke u bërë përmes edukimit patriarkal, shtresëzimit e ushqimit të pabarazive dhe neglizhimit të çështjeve akute siç është dhuna seksuale ndaj vajzave dhe grave. Abuzimi seksual i vajzave në shkolla është çështje urgjente me të cilën duhet të merremi të gjithë ne. Megjithatë më së shumti duhet të merret Ministria e Arsimit. Ky fenomen duhet luftuar në disa nivele dhe përfshinë shumë palë, duke nisur nga një ndërgjegjësim i familjes, shkollave, mediave e shoqërisë, i cili duhet dhe mund të bëhet vetëm nga shteti”, tha ajo. 

Ajo ka paraqitur edhe kërkesat e tyre e që ishin: Futja e edukatës seksuale në shkolla; Ambiente të sigurta për nxënëset/it dhe Punësimi i punëtoreve/ëve sociale dhe psikologeve/ëve në të gjitha shkollat, raporton EO.

“Andaj, ne sot duam ta kthejmë vëmendjen te ministria dhe t’ua bëjmë edhe një herë me dije që këtij neglizhimi institucional duhet t’i vije fundi dhe që jeta e siguria e vajzave në shkolla është në rrezik dhe si të tillë duhet adresuar përmes politikave të mirëfillta e të drejta gjinore. Prandaj, kërkesat tona janë të qarta: 1. Futja e edukatës seksuale në shkolla; 2. Ambiente të sigurta për nxënëset/it; 3. Punësimi i punëtoreve/ëve sociale dhe psikologeve/ëve në të gjitha shkollat. Ne nuk do të ndalemi deri sa të realizohen këto tri kërkesa. Deri sa vajzat dhe gratë të jetojnë të lira noa çfarëdo lloj dhune dhe kontrolli, kudo që ato janë”.