2 perditesime

Leotrim Gashi nga IKD-ja thotë se është e mundshme që ministri i ri i Mjedisit, Planifikit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, të mos ketë qenë në dijeni se ndaj tij është ngritur një aktakuzë.

23:25

Gashi: Kurti duhet ta shkarkojë Aliun nëse u qëndron prapa zotimeve të tij

Leotrim Gashi nga IKD-ja thotë se nëse qëndron zotimi i kryeministrit Albin Kurti se Qeveria e tij do të jetë qeveri me duar të pastra, atëherë duhet shkarkuar ministri Liburn Aliu.

“Nëse qëndron zotimi i Kurtit se Qeveria e tij do të jetë Qeveri me duar të pastra, atëherë duhet ta dërgojë këtë zotim deri në fund, pra ta shkarkojë Liburn Aliun. Ne e kemi parë praktikë të tillë që ka ndodh në Qeverisjen Kurti 1, kur një këshilltar i tillë, nëse nuk gaboj z. Rakiq, këshilltari i tij nga minoritetet serbe është akuzuar në rastin me Mimoza Kusarin dhe të tjerët, e si pasojë e kësaj aktakuze në atë kohë ndodhi lirimi nga detyra e këshilltarit të tij. Mbetet të shihet se çfarë do të ndodhë me rastin e Aliut. IKD-ja në vazhdimësi në vitet e kaluara ka pasur bashkërendim të mendimeve sa i përket institucioneve qeveritare e legjislative me duar të pastra, edhe Lëvizja Vetëvendosje e ka përkrahur në vazhdimësi një ide të tillë që kabinetet qeveritare duhet të kenë persona me kredibilitet të lartë dhe persona që nuk janë të dyshuar për vepra korruptive. Pra kjo do të ndihmonte shumë dhe do të ishte shumë pozitive edhe në sytë e qytetarëve, pasi nuk do të kishte as dyshime më të vogla se Qeveria ndikon te gjyqësori, për faktin se ka persona brenda saj të cilët do të dalin para drejtësisë për akuza për korrupsion”, ka thënë Gashi në Interaktiv të KTV-së.

23:20

Gashi: Zbulimi i aktakuzave përmes mediave nuk është i pazakontë në Kosovë

Leotrim Gashi nga Instituti i Kosovës për Drejtësi, duke komentuar rastin e ministrit Liburn Aliu, që tha se nuk ishte i njoftuar për ngritjen e aktakuzës për keqpërdorim të detyrës sa ishte drejtor në Komunën e Prishtinës, tha se kjo nuk është diçka e pazakontë për sistemin e drejtësisë.

Ai në një intervistë në Interaktiv tha se Prokuroria e ka për obligim të pajisë të akuzuarit me shkresa të lëndëve dhe që të mbajë seancën fillestare më së largu 30 ditë pas ngritjes së aktakuzës.

Gashi shtoi se ka shumë raste kur të akuzuarit marrin vesh përmes mediave se ka një aktakuzë ndaj tyre dhe se për këtë është marrë edhe Avokati i Popullit.

“Sa kemi informacion, akoma nuk është caktuar seanca fillestare, e cila do të duhej të mbahej jo më vonë se 30 ditë pas ngritjes së aktakuzës”, tha Gashi.

Ai thotë se kjo është shkelje e të drejtave të të akuzuarit.

“Pikërisht institucionet që do të duhej të luajnë rolin themelor në mbrojtjen e të drejtave, janë duke i shkelur këto rregulla. Nuk është rasti i parë me z. Aliun, edhe më herët ka pasur raste të tilla. Për këtë çështje ka pasur ankesa edhe te Avokati i Popullit dhe para disa vitesh ka dal me rekomandime se ngritja e aktakuzave dhe kuptimi i këtyre përmes mediave është shkelje e të drejtave të njëeriut e Kushtetutës”, ka thënë Gashi.

Sot, u zbulua se ndaj ministrit të Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu ka një aktakuzë nga Prokuroria Themelore në Prishtinë që nga 24 korriku 2020.

Aliu tha se nuk kishte njohuri, ndërkohë më pas Prokuroria ka hedhur poshtë këto pretendime.

23:08

Gashi thotë se është mundshme që Aliu të mos ketë qenë në dijeni për aktakuzën

Leotrim Gashi nga IKD-ja thotë se është e mundshme që ministri i ri i Mjedisit, Planifikit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, të mos ketë qenë në dijeni se ndaj tij është ngritur një aktakuzë.

Aliu sot ka thënë se nuk ka pranuar zyrtarisht një aktakuzë, por Prokuroria Themelore e Prishtinës ka mohuar duke thënë se ai ka qenë në dijeni për këtë.

“Është e mundshme të ndodh një situatë e tillë. Nuk është rasti i parë kur një zyrtar i institucioneve publike informohet nga mediat se ndaj tij është ngritur një aktakuzë e caktuar. Siç ka ndodhur edhe në të kaluarën edhe sot, ministri i ri thotë se e ka kuptuar nga ana e mediave se ndaj tij është ngritur një aktakuzë para disa muajve. Një çasje të tillë të Prokurorisë ne si IKD e kemi kritikuar vazhdimisht. I pandehuri duhet të dijë nëse akuzohet për ndonjë vepër penale, pavarësisht se cila është ajo, e kjo me qëllim që ai të përgatitet për mbrojtjen që duhet ta bëjë para gjykate. Si prokuroria ashtu edhe mbrojtja janë të barabarta para gjykatës”, ka thënë Gashi në Interaktiv të KTV-së.