Arbëri

Partitë përmbushin minimalisht kuotën elektorale gjinore

 

Saktësisht 33.5 për qind e 1081 kandidatëve për deputetë, që janë prezantuar nga 28 lista garuese për zgjedhjet e 14 shkurtit, janë gra, ka njoftuar Komisioni Qendror i Zgjedhjeve. Me 362 gratë që do të garojnë në këto zgjedhje, partitë politike kanë përmbushur minimalisht kuotën elektorale gjinore prej 30 për qind, që sipas Ligjit për zgjedhje është obligative për secilin subjekt për t’u certifikuar.

Nga partitë e mëdha parlamentare, Lëvizja Vetëvendosje ka numrin më të madh të grave në listën e kandidatëve. Me 41 garuese ajo prin në këtë “garë”. Pos saj, vetëm Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës ka kaluar kuotën prej 33 kandidateve, për një. Lidhja Demokratike e Kosovës, Partia Demokratike e Kosovës dhe Nisma Socialdemokrate do të garojnë me nga 33, aq sa thotë kuota.