Arbëri

Në listat e deputetëve, tre të dënuar me vendim të formës së prerë

Në listat e deputetëve, tre të dënuar me vendim të formës së prerë
 

Prishtinë, 17 Janar - Në listat e kandidatëve për deputetë të partive politike për zgjedhjet e 14 shkurtit, janë përfshirë tre persona të dënuar me aktgjykim të formës së prerë në tre vjetët e fundit. Albin Kurti dhe Albulena Haxhiu nga lista e Lëvizjes Vetëvendosje janë të dënuar me kusht që nga shtatori i 2018-s për shkak të hedhjes së gazit lotsjellës në seancë të Kuvendit, si dhe Milan Aritonoviq nga Lista Serbe, i cili është i dënuar me 500 euro gjobë nga gjykata për raportim të rremë të pasurisë. Këshilli Gjyqësor i Kosovës nga e hëna e javës së ardhme e deri më 20 janar do t’i verifikojë listat e partive politike që potencialisht kanë kandidatë me dënime të formës së prerë në tre vjetët e fundit. Në rast se KGJK-ja gjen se këta të tre dhe persona të tjerë kanë dënime të plotfuqishme, sipas Gëzim Shalës nga Instituti i Kosovës për Drejtësi, Komisioni Qendror Zgjedhor duhet t’ua refuzojë certifikimin për pjesëmarrje në zgjedhje.

“Kandidatët që rezultojnë se kanë pasur dënime gjatë kësaj periudhe kohore, bazuar në aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese nuk duhet të certifikohen. KQZ obligohet që ta zbatojë këtë aktgjykim të Gjykatës Kushtetuese, pasi vendimi ka karakter të normës juridike kushtetuese - në momentin që shpallet në gazetën zyrtare hyn në kuadër të ligjit të aplikueshëm”, ka thënë Shala.