Arbëri

Turizmi i Shqipërisë ndër më të goditurit nga pandemia në Evropë

Turizmi i Shqipërisë ndër më të goditurit nga pandemia në Evropë
 

Shqipëria radhitet ndër 10 vendet me dëmin më të madh të pandemisë në sezonin turistik veror në Evropë. Sipas të dhënave të INSTAT(Instituti Shqiptar i Statistikave), në muajt qershor, korrik, gusht, praktikisht gjatë gjithë kohëzgjatjes së sezonit veror, numri i netëve të qëndrimit nëpër hotele dhe struktura të ngjashme akomoduese në Shqipëri ka rënë prej rreth 900 mijë, ose me rreth 45% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019, duke e renditur Shqipërinë në vendin e 9-të nga 30 vende të Evropës që u janë përpunuar të dhënat.

Si vlerë krahasimi janë marrë netët e qëndrimit nëpër hotele gjatë tremujorit të tretë të këtij viti, krahasuar me atë të vitit paraardhës. Disa shtete evropiane, por sidomos të rajonit mungojnë në këtë studim, duke qenë se ende nuk i kanë raportuar shifrat, por të dhënat tregojnë qartë se turizmi në Shqipëri ka pësuar një goditje më të madhe se mesatarja evropiane, që fiksohet në rreth 38% rënie, e madje më të madhe edhe se në Itali (36%), vendi që u kthye në vendin simbol i përhapjes së madhe të pandemisë. Vende si Malta, Greqia, Spanja, Kroacia apo edhe Maqedonia Veriore raportojnë një rënie të netëve të qëndrimit nëpër hotele, më të lartë se Shqipëria gjatë tremujorit të tretë të vitit.