Arbëri

Mini-Schengeni: BE-ja mbështet secilën nismë që ndihmon bashkëpunimin rajonal

Mini-Schengeni: BE-ja mbështet secilën nismë që ndihmon bashkëpunimin rajonal
Foto: Ilustrim

Bashkimi Evropian mbështet secilën nismë e cila ka për qëllim rritjen e bashkëpunimit rajonal në Ballkanin Perëndimor. Nëse ideja e asaj që është quajtur Mini-Schengen është kjo, atëherë edhe BE-ja e mbështet atë. Në BE përkujtojnë po ashtu se bashkëpunimi rajonal mes vendeve të rajonit, pos që është në interes të vetë këtyre shteteve, është edhe obligim nga procesi i Stabilizim-Asociimit.

Ajo që disa diplomatë të BE-së e shohin si problematikë është vetë emërtimi si Mini-Schengen, sepse nëse e marrin si shembull zonën Schengen në kuadër të BE-së, ka shumë dallime në qasje. Schengeni në BE është hapësira e lëvizjes së lirë të njerëzve, pa pasur nevojë të ndalen në kufij. Madje vetë brenda BE-së ka shtete të cilat nuk janë në Schengen. Disa nuk janë pranuar ende, si Kroacia, Rumania dhe Bullgaria dhe disa të tjera nuk kanë dashur, si Irlanda e deri vonë sa ishte anëtare e BE-së edhe Britania e Madhe. Ka edhe shtete të cilat nuk janë anëtare të BE-së e janë në Schengen, si Zvicra, Norvegjia dhe Islanda. Liria e lëvizjes së mallrave, që e kanë shprehur shpesh si qëllim të Mini-Schengenit presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, në BE rregullohet përmes tregut unik të BE-së.