00:22

Çeku: Me vendimin e Kushtetueses qeveritë do të jenë të tavolinave, jo të qytetarëve

Image

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Hajrulla Çeku, ka thënë se me vendimin e ri të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, që i dha të drejtë dekretit të presidentit për mandatimin e Avdullah Hotit të LDK-së për kryeministër, vullneti i qytetarëve më nuk do të ketë rëndësi.

Sipas tij, tash qeveritë do të bëhen nëpër tavolina e jo me vullnet të qytetarëve.

“Leximi i këtij njoftimi, edhe pse s’e kemi vendimin, është mjaftueshëm të konstatohet se është skandaloz. Pos që është skandaloz është edhe tejkalim edhe i teksteve edhe i frymës së Kushtetutës. Qeveritë tash e tutje do të jenë të tavolinave e jo të qytetarëve. E kemi pru shprehjen e lirë të vullnetit të zgjedhjeve në tavolinë me mundësi të shkelet sa herë që të tjerët bëhen bashkë për të rrëzuar të parin”, ka thënë ai në Interaktiv.

00:03

Gjini: Vendimi i Kushtetueses ishte i pritur

Image

Ardian Gjini, nënkryetar i AAK-së, ka thënë se vendimi i Gjykatës Kushtetuese, që i dha të drejtë presidentit Hashim Thaçi që t’ia japë mandatin Avdullah Hotit të LDK-së, ishte vendim i pritur.

Në një lidhje të drejtpërdrejtë në Interaktiv, Gjini ka thënë se Lëvizja Vetëvendosje duhet të kuptojë se është në interes të Kosovës dhe të saj, që edhe ajo të respektojë vendimin.

“E kam thënë se si logjikë kushtetuese, s’mund të mohohet e drejta e krijimit të qeverisë nga shumica parlamentare e se presidenti s’mund ta shpërndajë Kuvendin nëse partia fituese ka dështuar ta mbajë qeverinë. Ishte vendim i pritur. Shpresa ime është që pasi të kalojë kjo ndjenja e parë e pezmit dhe mllefit që po e shohim edhe VV-ja ta kuptojë që është në interes të Kosovës dhe të saj që të respektohet ky vendim”, ka thënë ai teksa ka shtuar se “Patriotizëm është nganjëherë edhe të veprosh konform rregullave që ke vendos edhe nëse bien ndesh me vullnetin ose bindjen e secilit prej nesh”.

23:41

Gjoshi: PDK-ja nuk do të votojë për Qeverinë Hoti

Image

Betim Gjoshi nga PDK-ja ka thënë se partia e tij nuk do të votojë pro Qeverisë Hoti, pasi Gjykata Kushtetuese i dha dritën e gjelbër për formim.

Në Interaktiv të KTV-së, Gjoshi ka thënë se PDK-ja do të mbesë opozitë dhe nuk do të votojë asnjë qeveri që nuk e udhëheqë vetë.

“Ne si parti ishim të qartë në vazhdimësi në raport me vendimet e Kushtetueses. Kemi bërë të thirrje të pranohen sido që del vendimi. Kosova ka traditë të mirë të respektimit të vendimeve. Presim tranzicion të shpejtë të ndërrimit të qeverisë. Do të japim edhe qëndrime më të gjëra, por mendoj se për aspektin fillestar këto mund të jenë deklarimet e para. Ne kemi pa vendime që s’i kanë pëlqyer PDK-së, por i kemi pranuar. Edhe kur s’na kanë pëlqyer i kemi pranuar. Ishte rregulluar më 2014 në atë aktgjykim edhe pse s’ishte në favor tonin. PDK-ja është në pozicion komod. S’do të votojmë asnjë qeveri që nuk do të udhëheqim ne”, ka thënë ai.

23:30

Haziri: Me vendimin e Kushtetueses, s’ka fitues apo humbës

Image

Sipas nënkryetari të LDK-së, Lutfi Haziri, me vendimin e Gjykatës Kushtetuese që e shpalli kushtetues dekretin e presidentit Hashim Thaçi për mandatimin e Avdullah Hotit të LDK-së për kryeministër, nuk ka as fitues e as humbës.

Në Interaktiv ai ka thënë se me këtë vendim vetëm është zbardhur mënyra se si nuk mund të bllokohen institucionet.

“Nuk ka fitues e as humbës. Por ka një vendim që ka zbardhur mënyrën si nuk mund të bllokohen institucionet si pasojë e ngërçeve politike të veprimeve politike apo angazhimeve politike siç ka ndodhur me mocionin e mosbesimit apo siç ka ndodhur me rastin e VLAN-it më 2014. Tashmë është precedant i ri”, ka thënë ai.