21:31

Ismaili: PDK-ja synon që qytetari të marrë rol në politikë e të jetë bashkëpjesëmarrës

Uran Ismaili, personi i dytë më i votuar në PDK, ka thënë në Rubikon të KTV-së se bashkë me privilegjin që i ka dhënë vota e popullit, i ka dhënë edhe përgjegjësi.

“Mbështetja në vota vjen nga populli. Kam pasur një mbështetje të madhe nga i gjithë elektorati i PDK-së dhe jashtë saj. Kjo më ka bërë të privilegjuar, por edhe me më shumë përgjegjësi”, ka thënë Ismaili.

Ai ka shtuar se reformat brenda PDK-së ende nuk kanë përfunduar.

“Ai organizim i zgjedhjeve në parti ka bërë që t’i forcojë degët tona, mirëpo zgjedhjet nuk e kanë përfunduar ciklin e reformave të partisë, pasi duam që ajo të ketë shtrirje edhe më të madhe. Komunikimi ynë me publikun ndoshta na është shkëputur, dhe ka mbetur vetëm përmes komunikimit institucional. Organizimin vertikal duam ta shtojmë. PDK-ja shquhet me risitë që ka dhënë”, u shpreh Ismaili.

Sipas tij PDK-ja gjithnjë ka pasur kombinim të moshave, të përkatësisë gjeografike dhe gjithmonë kanë krijuar sinergji.

“Prandaj edhe debati brenda PDK-së na shërben që të forcojmë argumentet mbi të cilët jemi të krijuar. Jemi duke bërë një ndryshim edhe në Kosovë. Qytetari është edukuar edhe më shumë, dhe interneti ka bërë që ai të ketë angazhim personal në politikë. Si parti kemi hapësirë që në çdo pore që së bashku me qytetarin të bëjmë politikë të re dhe ai të merr rol që të jetë bashkëpjesëmarrës dhe bashkëveprues. Nëse ne kemi humbur një palë zgjedhjeve është se duhet të reflektojmë”, ka thënë Ismaili, i cili ka shtuar përkundër që kanë dalë të tretët nuk është për t’u turpëruar pasi 180 mijë vota nuk janë pak.

21:05

Ismaili: Kurti peng i spektakleve, mungesa e vizionit të tij e rrezikshme për Kosovën

Sekretari i Përgjithshëm i PDK-së, Uran Ismaili, në Rubikon të KTV-së ka thënë se kryeministri Albin Kurti është bërë peng i spektakleve, derisa ka theksuar se mungesa e vizionit në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe qeverisjen e brendshme është e rrezikshme për Kosovën.

Sipas tij me vendimin e tij për taksën, Kurti, ka marrë opsionin më të keq. Derisa thekson se PDK-ja ia kishte dhënë mundësinë më herët Kurtit për të mos e pasur problemin e taksës.

“Kur i ke dy opsione dhe nuk e merr opsionin më të mirë, këtu është problemi i Kurtit. Ne në atë kohë i dhamë mundësinë që Kosova të kishte një situatë më të mirë kundrejt Serbisë dhe të ishte më e fuqishme në dialog. Ai ka filluar të bëhet peng i spektakleve. Edhe dje spektakli që e krijoi i shpërtheu në fytyre nga të gjithë, nuk po e them nga partitë opozitare. Këtë ai e ka ditur që nga tetori a nëntori”, është shprehur Ismaili.

Sipas tij është bërë peng i spektakleve kur zbuloi një letër “sekrete” ndërmjet dy aleatëve që e dëbuan Serbinë nga Kosova.

“Fillet e aleancës me NATO-n nuk ishin kontraktuale. Kurti e diskutoi aspektin moral të marrëveshjes, pjesën ligjore e ka bërë Zyra Ligjore. Ta vësh në dyshim aspektin moral të institucioneve të Kosovës me NATO-n është pika më e ulët. Së pari ai duhet të kërkojë falje pasi ka krijuar huti. Spektaklet e tij janë pavendimarrje. Nëse vjen puna që një kryeministër i Kosovës të gjykohet me ushtarët në SHBA është pika më e ulët, të mos them edhe e rrezikshme”, ka thënë Ismaili.

Paralajmërohet inicimi i procedurës për shkarkimin e Thaçit

Ismaili thotë se kur Kurti tha që ajo marrëveshje është e dëmshme, do të duhej ta zhbënte atë.

“Pika e dytë është se ai tha se kjo është e dëmshme. Kur je në atë pozicion mund ta zhbësh atë, nuk je në pozicion të analistit apo të OJQ-së. Pasi që krijon spektakël të tillë Kurti duhet ta mbledhë qeverinë, e të thotë po e shfuqizojmë. Nëse Kurti nuk e ka ditur, mungesa e informacionit nuk e bënë të pafajshëm. Ajo çfarë doli nga spektakli është se ai tha se e zbulova”, u shpreh ai.

Sipas tij ajo nuk është marrëveshje por është letërkëmbim ndërmjet ish-kryeminsitrit Hashim Thaçi dhe NATO-s.

Sipas tij një letërkëmbimi tillë nuk ka pasur nevojë të kalojë në Kuvend pasi NATO nuk ka marrëdhënie kontraktuale me Kosovën.

Ismaili e përjashton mundësinë që të vihet një Kuvend një mundësi për shkarkimin e presidentit.

“Edhe dokumenti po del se as dokumenti nuk është hartuar nga Zyra Ligjore. Nëse ka konotacion politik, mund të jepet nga një këshilltar politik, por nëse ka institucional duhet të nënshtrohet filtrave institucional. Nuk ka mundësi as të vijë në Kuvend diçka e tillë për shkarkimin e presidentit. Nëse është marrëveshje sekrete, të dy palët duhet ta mbajnë sekrete, nëse ne e gjykojmë moralisht është 100 për qind e gabuar. Ka kontradikta të mëdha në mënyrën si e ka organizuar konferencën. Një mendje e shëndoshë që e trajton një çështje që e kanë ditur të gjithë kryeministrat”, ka thënë Ismaili.

Sipas Ismailit me një veprim të tillë Kurti e ka vënë në lajthitje idenë se NATO mund të hyjë në marrëveshje sekrete për Kosovën.

“Nëse pala kosovare ka qenë së bashku me NATO-n me sy mbyllazi mund t’i besojë kundër Serbisë. Në asnjë formë Serbia nuk ka qenë me NATO-n kundër Kosovës, por ka qenë e kundërta. Vetëm në interpretimin e Kurtit ka dalë se NATO është me Serbinë kundër Kosovës. E tha idenë se nuk mund të bëjë rokadën ndërmjet kërkesave të popullit tim dhe SHBA-së, këto dyja nuk e kundërshtojnë njëra-tjetrën. Është gabim historik ky i Kurtit. Mungesa e vizionit të tij si në marrëdhënie ndërkombëtare si në qeverisjen e vendit janë tejet të rrezikshme për Kosovën”, u shpreh Ismaili.

Deputeti i PDK-së Uran Ismaili tha se opozita nuk e ka kritikuar Kurtin gjatë seancës së parë në Kuvend por vetëm i kanë rikujtuar atij qëndrimet që i ka pasur sa ka qenë në opozitë.

“Ne nuk e kemi kritikuar Kurtin, ne i kemi përsëritur qëndrimet e tij të cilat ai i ka shprehur gjatë gjithë kohës. Në jetën politike qëndrimet janë marrëdhënie kontraktuale. Kurti ka qenë shumë i flaktë në qëndrimet e tij. Nëse politikanët krijojnë një model të qëndrimeve gjatë gjithë kohës si opozitë dhe pastaj i hedhin ato qëndrime nga dritarja në seancën e parë që e mbajnë ne do të ua rikujtojmë”, tha Ismaili.

Ndërkaq duke folur për koronavirusin, ai ka thënë se është një brengë dhe lutem që sa më pak të ketë raste dhe ato të kalohen çdo ditë.

“Jam i gatshëm që në çfarëdo roli t’i ndihmojë institucionet për këtë”, ka thënë ai.

20:31

Ismaili: Kurti edhe sot tensionoi marrëdhëniet me ndërkombëtarët, bëri lëshimin e parë karshi Serbisë

Deputeti PDK-së, Uran Ismaili, ka thënë se Albin Kurti është politikan i tensioneve.

Ai thotë se tentimi i tij për të paraqitur letërkëmbimet mes presidentit Hashim Thaçi dhe NATO-s kinse si tradhti, tregon për mungesën e planit dhe vizionit që ka.

Ismaili në Rubikon të KTV-së ka thënë se Kurti ka bërë lëshimin e tij të parë karshi Serbisë, si lider i Vetëvendosjes.

“Ajo çka ne dimë se Kurti ka qenë kundër çdo lloj mënyre për daljen nga ky problem. Ai herën e parë e ka ndryshuar qasjen për reciprocitetin edhe në fushatë. Nëse ai ka pasur idenë që ta largojë tarifën nuk është dashur të sjellë konfrontim me Amerikën. Edhe sot edhe dje ai ka vendosur tensione mes Kosovës dhe SHBA-së. Ishte një tentativë e tij kur tha se nuk duhet të bëjë rokade mes SHBA-së dhe popullit të Kosovës”, ka thënë ai.

Sipas tij, Kurti nuk është 100 për qind kundër as SHBA-së e as kundër Serbisë.

Ai thotë se në rastin e reciprocitetit, LDK-ja është jashtë procesit.

Sipas tij, PDK-ja ka vendosur theks në dialog, që përkundër dhimbjeve të vendoset një marrëveshje për Kosovën.

Ai thotë se tërë kohën Kurti ka luajtur me njerëzit që kanë humbur shumë në luftë.

“Ai nuk është duke pasur një qëndrim të qartë për asnjë pozitë qeverisëse që ka. Ne nuk kemi plan të qeverisë, nuk kemi diskutim për projekt-buxhetin dhe në anën tjetër kemi konferenca të jashtëzakonshme që e vendosin Kosovën në tension. Duhet kuptuar që negocimi duhet të jetë kundër Serbisë. Ne duhet kuptuar që SHBA është aleati jonë kryesor në marrëdhëniet ndërkombëtare. Kurti dëshiron të dalë nga situatat jo në klimë të bashkëpunimit, por se kinse në momentin e fundit po jep zgjidhje”, ka thënë ai.

Ai thotë se kur e ata e kanë propozuar tarifën, nuk e kanë bërë përmes konferencës por me një komunikim me ndërkombëtarët.

Ismaili thotë se do të paraqitet një kontradiktë e madhe se çfarë do të ndodhë pas heqjes së tarifës.

Ai thotë se sot me largimin e tarifës, Kurti dështoi të tregojë se çfarë do të ndodhë tash me dialogun e korrigjimin e kufirit.

Sipas tij, i pari i Qeverisë nuk po tregon se çfarë do të ndodhë nëse preket sovraniteti i Kosovës.

Ismaili thotë se e kishin të gatshëm vënien e reciprocitetit me Serbinë.

“Ai fillojë ta largojë tarifën dhe e ka të dyshimtë nëse do ta vendosë reciprocitetin. Ai ka mundur t’i ikë konfrontimit. PDK bashkë me SHBA-në ka dalë si partner në atë kohë të konfuzionit, me një dokument që dha një fije shprese. Në anën tjetër Kurti me kryeneçësinë e tij dhe dëshirën për protagonizëm po i minon edhe ato mundësi që kanë qenë për kundërshtim me Serbinë”, ka thënë ai.