Arbëri

Hulumtim – Gati 30% e fëmijëve të grave që përjetuan dhunë seksuale gjatë luftës, kanë nivele anormale kortizoli

Foto: Koha / ilustrim
Foto: Ilustrim/Koha
 

Sipas rezultateve preliminare të studimit me titull “Hulumtimi epigjenetik mbi traumën ndërbrezore në Kosovë”, gati 30 për qind e fëmijëve të grave që kanë përjetuar dhunë seksuale gjatë luftës, kanë nivele anormale, shumë të ulëta ose të larta, të kortizolit, i cili është hormon që nxitet si përgjigje nga stresi ose trauma madhore.

Për të ardhur deri tek të dhënat e këtij studimi janë intervistuar 130 gra që kishin përjetuar dhunë seksuale ose tortura gjatë luftës në Kosovë si dhe janë mbledhur mostrat e gjakut nga 120 fëmijë më të vegjël të lindur nga secila grua, raporton Koha Ditore.