Venecia për anulimin e zgjedhjeve të 30 qershorit nga Meta: Kapërceu kufijtë ligjor, jo sa për shkarkim

Venecia për anulimin e zgjedhjeve të 30 qershorit nga Meta: Kapërceu kufijtë ligjor, jo sa për shkarkim

11 October 2019 14:28

Komisioni i Venecias miratoi sot raportin përfundimtar duke deklaruar se Presidenti i Shqipërisë Ilir Meta kapërceu kufijtë ligjor me anulimin e zgjedhjeve të 30 Qershorit, por kjo nuk mjafton për ta cilësuar si shkelje të rëndë dhe për ta shkarkuar nga detyra. "Edhe nëse presidenti mund të ketë kapërcyer kufijtë me shtyrjen e zgjedhjeve lokale, shkarkimi mund të mos justifikohet".

Deklarata e plotë e Komisionit të Venecias që u miratua sot:

Edhe nëse Presidenti mund të ketë kapërcyer kufijtë në shtyrjen e zgjedhjeve lokale, fajësimi mund të mos jetë i justifikuar. Në sfondin e një procedure aktuale të fajësimit kundër Presidentit shqiptar Ilir Meta, për shtyrjen e zgjedhjeve lokale përtej mandatit zgjedhor të autoriteteve lokale, ekspertët kushtetues të Këshillit të Evropës të Komisionit të Venecias konkludojnë se ndërsa Presidenti mund të ketë vepruar përtej fuqive të tij kushtetuese, ka indikacione se veprimet e tij mund të mos kenë qenë të një natyre që justifikojnë fajësimin.

Sipas raportit të miratuar sot, i cili ishte kërkuar nga kryetari i Kuvendit Gramoz Ruci, Komisioni i Venecias vëren se presidenti shqiptar nuk mund të anulojë zgjedhjet pa konsensus politik. Edhe në rast të gjendjes së jashtëzakonshme, siç është lufta ose katastrofa natyrore, Parlamenti do të duhet të miratojë legjislacion ad hoc për të shtyrë zgjedhjet. Në përgjigje të krizës politike në vend dhe një bojkoti zgjedhor nga disa parti të mëdha politike, Presidenti fillimisht anuloi dhe më pas shtyu zgjedhjet lokale. Edhe nëse Kuvendi do të konstatonte se Presidenti tejkaloi kufijtë e tij, Komisioni i Venecias vë në dyshim nëse ky ishte i një karakteri kaq të nevojshëm për të vërtetuar një "shkelje serioze".

Ekspertët nënvizojnë thirrjet e presidentit për dialog dhe pritjen se shtyrja e zgjedhjeve mund të kishte kontribuar në një kompromis midis palëve. Për më tepër, zgjedhjet lokale nuk kanë të njëjtin status kushtetues si zgjedhjet parlamentare. Ekspertët thonë se edhe nëse Kuvendi do të përcaktonte seriozitetin e shkeljeve, kjo nuk duhet domosdoshmërisht të çojë në fajësim, duke marrë parasysh fuqinë e Sesionit Plenar të Kuvendit për të marrë parasysh qëllimet e tjera kushtetuese, siç janë mbajtja e kontrolleve dhe ekuilibrave dhe stabiliteti në Vendi. Nëse Kuvendi do të vendoste në favor të fajësimit, në fund do t'i takonte Gjykatës Kushtetuese, e cila aktualisht nuk funksionon, të konfirmojë nëse vendimet e presidentit janë me shkelje "serioze" që do të justifikonin vendimin e tij.

Raporti që u miratua sot do publikohet të hënën i plotë dhe do i dërgohet Komisionit të Posaçëm Hetimor që është ngritur në Shqipëri për të evidentuar shkeljet e kreut të shtetit. Pavarësisht disa amendamenteve të palëve, thelbi i draft raportit të publikuar disa javë më parë ka mbetur i pandryshuar.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme