Arbëri

Muhaxhirët kërkojnë zyrë në Qeveri për ta dëshmuar gjenocidin

Muhaxhirët kërkojnë zyrë në Qeveri për ta dëshmuar gjenocidin

“Shtatëqind fshatrat e kësaj ane, krejt shqiptarë ishin moj nane…”, janë vargjet e rapsodit Shaban Baksi, me të cilat u ripërjetua historia tragjike e shqiptarëve të Sanxhakut të Nishit, shkruan sot Koha Ditore,

Më shumë se 140 vjet kanë kaluar prej dhjetorit të vitit 1877 kur ushtritë ruse dhe serbe mësynë qindra vendbanime shqiptare të Luginës së Moravës, Toplicës e Jabllanicës. Pak para se t’i fillonte punimet Kongresi i Berlinit, shteti serb kishte dërguar ekipe speciale për të populluar me kolonë serbë vendbanimet e braktisura nga shqiptarët.